Aggie van Ruijven, Giny Klompien, Noud Slot en Dik Mesman in de museumtuin, waar de Acer palmatum ‘Garnet’ als potplant te koop is voor de bezoekers.
Aggie van Ruijven, Giny Klompien, Noud Slot en Dik Mesman in de museumtuin, waar de Acer palmatum ‘Garnet’ als potplant te koop is voor de bezoekers. (Foto: Morvenna Goudkade)

Naar de natuur met Sierk Schröder

Een plant op een schilderij die je daarna zelf in de tuin kunt zetten. Dat kan in het Boomkwekerijmuseum. Daar werd onlangs de tentoonstelling 'Naar de natuur' geopend. Portretschilder Sierk Schröder liet zich op latere leeftijd graag inspireren door bomen en planten. Zijn jonge Acer is te zien op doek én te koop als potplant.

BOSKOOP – De expositie met aquarellen en tekeningen van de schilder is georganiseerd samen met de Sierk Schröder Stichting. Grondlegger van de stichting is Boskoper Dik Mesman, al jarenlang bewonderaar van het werk van Schröder.

Hij werd beroemd als portretschilder. In opdracht van het koninklijk huis ging hij zelfs mee op staatsbezoek. In Iran schilderde hij op verzoek van koningin Juliana het zoontje van de Sjah en zijn vrouw.

Schröder bleef schilderen tot op zeer hoge leeftijd, hij werd 99 jaar, en koos wisselende onderwerpen. "In de tentoonstelling ligt de nadruk op zijn vrije werk", zegt Noud Slot, voorzitter van het Boomkwekerijmuseum. "En dan vooral de natuurstudies."

Het is voor het eerst dat het werk van Sierk Schroder te zien is in het museum. Een eerdere tentoonstelling werd gehouden bij de opening van het Floragebouw in 2010.

Giny Klompien en Aggie van Ruijven laten zich informeren door Dik Mesman. De dames zijn samen naar het museum gekomen en krijgen toelichting door de Schröder-expert. Giny werd getipt over de tentoonstelling. "Een kennis van me vertelde erover. Ze is zelf schilderes en heeft de tentoonstelling al bezocht. Ze kon het erg aanbevelen."

Aggie bekijkt aandachtig de tekeningen en aquarellen. "Ik vind het heel interessant, maar ik mis wel de nummertjes bij de werken, zodat je ze kunt terugvinden in de catalogusfolder."

Gedurende de expositie, open tot en met 19 november, zijn er extra openstellingen van het museum. Ook is er een speciale avond op 30 oktober, georganiseerd door Boskoop Creatief. Het programma biedt o.a. een lezing door Dik Mesman en een uitleg over tekentechnieken in de schilderkunst door Ingrid Hertog.
boomkwekerijmuseum.nl

Een beeldbepalend werk in de expositie is 'Het planten van een jonge Acer" uit 1985, een aquarel in combinatie met houtskool. De bewuste plant, volop gekweekt in de Greenport Boskoop, is niet alleen op het doek te bewonderen. "Het leuke is dat deze plant, de Acer palmatum 'Garnet', ook de koop is tijdens de tentoonstelling," vertelt Noud Slot. "Als aandenken kan je een Acer in pot kopen, net zoals op de aquarel."


Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Shopbox