Logo gouwekoerier.nl


Foto: Karin Wagter

Aantrekkelijker winkelen

Een vraagje "onder ons": vindt u het gezellig winkelen in het grootste winkelgebied van Boskoop? Ervaart u het als een plezierige beleving, zodat u na het doen van de aankopen nog even blijft hangen, voor de sfeer? De meesten aarzelen bij het geven van een positief antwoord. Zij krijgen geen warm gevoel en treffen geen positieve uitstraling aan.

Hoe komt dat? Laten we eens wat kenmerken noemen. Er is nergens een centrale verblijfs- en ontmoetingsplaats te vinden. Geen bankjes, geen kunstwerk als herkenbaar icoon, geen fonteintje, geen kleine speeltoestellen. In het winkelgebied bestaat geen relatie met het speelse water van de Gouwe. Het lijkt alsof het dorp zich met de rug naar de Gouwe keert. Geen terrasjes naar keuze, geen leuk uitzicht.

Je zou in een dorp met honderden boomkwekerijbedrijven de weerslag van de liefde voor het vak in het centrum moeten kunnen terugvinden. Hoe zou het komen dat de sierteeltsector zo afwezig is in de openbare ruimte?

Het winkelgebied kent geen begin en geen eind. Hoewel de structuur van een duidelijk dorpscentrum wel degelijk aanwezig is: een rondje B.C.-straat, Kerkstraat, Kerkplein, tunneltje, Barendstraat (of Bootstraat en Dorpstraat-west). Maar ja, dan moet er ook wat aardigs te zien en te beleven zijn. De Barendstraat zou, als deze wat breder was, een boulevard kunnen zijn met zitjes aan het water. Autoverkeer is daar dan uitgesloten. De Bootstraat behoort opgeknapt te worden. De Zijde vormt als drukke verkeers-as een barrière. Wat zou een tunneltje voor voetgangers en fietsers tussen BC.-straat en Koninginneweg een geweldige oplossing zijn.
De hiervoor beschreven aspecten zijn maar enkele van de tientallen mogelijkheden om het centrum aantrekkelijk te maken. Alle ideeën kennen wij niet. Die bevinden zich namelijk in de hoofden van onze inwoners, dus ook in uw hoofd. De vraag van de Dorpsraad is: zou u die, of u nu een strategisch denker of een bevlogen doener bent, met de Dorpsraad willen delen?

Kijk eens hoe een vergelijkbaar dorp als Bodegraven door gezamenlijke inspanning van middenstanders, gemeente, bewoners, klanten en onroerend-goed-bezitters probeert om tot een vitaal, sfeervol en aantrekkelijk dorpscentrum te komen. Boskoop kent nu een behoorlijke middenstand met enkele positieve uitschieters die ook regionaal de aandacht trekken. En we hebben actieve dorpskernwinkeliers. Dat alles moeten wij zien te behouden.

Ik kan/jij kunt/wij kunnen het centrum van Boskoop attractiever maken. Samen vormen wij de publieke opinie en dat is een krachtig middel om wat te bereiken.
Niet alles moet door beleidsmakers en deskundigen worden geregeld. De vernieuwingen moeten ook van de inwoners komen. Drop uw reactie dus maar: dorpsraadboskoop@gmail.com.

Jacques Booij is secretaris van de Dorpsraad Boskoop.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox