Logo gouwekoerier.nl


Foto: Morvenna Goudkade

'Green Finger Boys, ook beetje stoer'

Hij is een Green Finger Boy. Michel Stolwijk (20) is een van de oprichters van het nieuwe netwerkclubje van jonge kwekerszonen. De Green Finger Boys komen elke maand bij elkaar op één van de kwekerijen. Met een biertje, een rondleiding en veel uitwisseling van ideeën en ervaringen, bereiden ze zich voor op hun toekomst in de boomteeltsector. Michel werkt in het familiebedrijf, Joh. Stolwijk & Zonen, en zal te zijner tijd samen met broer Johan vader John opvolgen. Dat betekent hard werken en veel leren, maar er is ook ruimte voor gezelligheid.

BOSKOOP – "Met Tom Brand, een heel goede vriend van mij, heb ik het er over gehad om een clubje op te richten," vertelt Michel. "Voor jongens zoals wij die in de boomkwekerij werken, vaak kwekerszonen. De naam Green Finger Boys hebben we 's avonds laat verzonnen. Het gaat over groene vingers hebben, maar dan een beetje stoer, zodat je de naam onthoudt."

Op bezoek bij kwekerijen

De club komt elke maand bij elkaar, steeds op een andere kwekerij. "We zijn begonnen op de kwekerij Marcel Brand, daarna zijn we bij Dick Blom geweest en bij Van Ooi Vermeerdering. Binnenkort houden we het bij ons."

De bijeenkomsten van de Green Finger Boys zijn heel gezellig, zegt Michel, maar je steekt er ook wat van op. "Als we over zo'n kwekerij lopen met elkaar heb je gesprekjes onderling. Hoe doen jullie dit, wij doen dit, jullie doen dat. Daar heb je echt wat aan."

Ervaring in Duitsland

De boomkwekerij zat er van jongs af aan. Michel is opgegroeid met het familiebedrijf, kwekerij en handelsonderneming Joh. Stolwijk & Zonen.


Na de middelbare school volgde hij een opleiding in Aalsmeer, handel en logistiek. "Duitsland is onze grootste afzetmarkt en daarnaast hebben we ook handel met andere Europese landen," vertelt de jonge kweker. "Omdat Duitsland erg belangrijk voor ons is, heb ik daar een tijdje gewerkt, om ervaring op te doen."

Na zijn diplomering vertrok Michel naar Duitsland. Wel even wennen, want hij moest opeens voor zichzelf zorgen en de hele dag Duits spreken.


"Ik ben in het diepe gegooid, haha. Zelf koken, het huishouden doen. Dat deed ik thuis niet hoor. Maar het ging best goed." Met een brede grijns: "Al vind ik het fijn dat mijn moeder het nu weer doet."

Gezelligheid

De Duitse taal kreeg hij ook onder de knie. "Ik moest wel, want niemand sprak Nederlands. Ik verstond het al best aardig, maar terugpraten was een ander verhaal, haha."

Wat hij wel miste tijdens de maanden in Duitsland, was de gezelligheid. "Met mijn vriendengroep ga ik in het weekend altijd lekker stappen en met hen vier ik ook carnaval. Begin november gaan we weer bouwen aan onze kar. Dat doen we bij ons achter in de loods, daar zijn we drie maanden mee bezig. Is altijd heel gezellig."

Familiebedrijf

Michel is samen met zijn broer de vierde generatie bij het familiebedrijf dat in 1923 werd opgericht door overgrootvader Johan. "Ik heb nooit iets anders gewild dan de boomkwekerij," zegt Michel. "Sinds augustus ben ik officieel in de zaak. Ik doe van alles en nog wat. Vroeger dacht ik dat kantoor niks voor mij is, maar toen ik een maandje op kantoor zat om de inkoop te doen, vond ik dat ook erg leuk. "

Hij heeft een plant van zijn bedrijf meegenomen, de Clematis Taiga. "Onze kracht is om zoveel mogelijk nieuwe soorten op de markt te brengen. Vorige week heb ik nog veel van deze planten gepot, dan zijn het kleine plantjes en die worden door ons opgekweekt en volgend jaar verkocht. Het is leuk om dat hele proces mee te maken."

Door Morvenna Goudkade

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox