Logo gouwekoerier.nl


"Mensen komen hier graag. Iedereen wordt gerespecteerd!"
"Mensen komen hier graag. Iedereen wordt gerespecteerd!" (Foto: Ellen van Dilst)

De Tas; Bruisend hart in dorps gemeenschap

In het oude gemeentewapen van Benthuizen stond een tas turven. De turven zijn er niet meer, maar De Tas is gebleven. De Tas is al bijna vijftig jaar een begrip in Benthuizen.

Benthuizen - Zo'n drie jaar geleden liepen Rein Kamphuis en Cees van der Heijden elkaar tegen het lijf in Frankrijk. Ze zaten op dat moment allebei zonder werk en Cees liep al een tijdje rond met het idee een cateringbedrijf te starten. Ze besloten de handen en plannen ineen te slaan.

Sporthonk

Aanvankelijk was De Tas het het honk voor alle sport- en cultuurverenigingen in het dorp. Maar toen in de jaren '90 een sporthal werd gebouwd en de sporters een ander onderdak kregen, kwam de klad er een beetje in.

Nieuwe Tas

De Tas kon wel wat nieuw elan gebruiken en de rasechte Benthuizers hadden daar een perfecte plek om hun ideeën tot uitvoering te brengen. Met hard werken, vakmanschap en veel goede zin hebben Rein en Cees De Tas zijn oorspronkelijke functie teruggegeven: een bruisend hart midden in de dorpsgemeenschap.

Hun Tas

De beide mannen nemen als trotse gastheren alle tijd en aandacht om te vertellen over 'hun' Tas. "Het is de plek in het dorp om lief en leed te delen. Oma kan haar 80e verjaardag bij ons vieren. Zangkoor Mikado repeteert hier elke week. Er wordt vergaderd door het Dorpsoverleg en de gemeente gebruikt De Tas bij inloopavonden om met dorpsgenoten in gesprek te gaan."

Samenwerken

Ondertussen vallen de dames van de wandelclub al kletsend binnen. Ze worden hartelijk verwelkomd en van koffie voorzien.

De lange tafel

Daarna vertellen Rein en Cees verder over De Tas. "We willen zoveel mogelijk samenwerken met verenigingen en andere instanties in het dorp.

We bieden bijvoorbeeld onderdak aan De Lange Tafel. Een paar keer per jaar wordt een driegangenmaaltijd georganiseerd voor ouderen, voor een heel bescheiden prijs. We doen dit in samenwerking met Allcura thuiszorg, De Zonnebloem en Tom in de buurt. Dat vinden we ook horen bij een dorpshuis.

Mooie reacties

Natuurlijk zijn we een zakelijke onderneming en proberen we een bedrijf op te bouwen waar we een belegde boterham mee kunnen verdienen. Maar we willen ook geven aan de gemeenschap. Dat betekent dat we onze inkopen zoveel mogelijk hier in het dorp, bij lokale ondernemers doen.

Soms laten we ook een armlastige vereniging hier gratis vergaderen als we een zaaltje vrij hebben. Iedereen is hier welkom, iedereen wordt gerespecteerd.

Erkenning

De mooiste beloning is de erkenning die we krijgen. We horen mooie reacties, enthousiaste verhalen. Mensen komen hier graag. We horen bij het dorp."

Het is een mooi bedrijf, waar de liefde voor het vak duidelijk zichtbaar is. Dan staat Cees opeens op. "Effe in een pan roeren." Het wordt tijd om aan het werk te gaan.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox