Logo gouwekoerier.nl


Pien Gerrits met twintig leerlingen uit Boskoop en Waddinxveen, drie docenten en een begeleider van Global Exploration.
Pien Gerrits met twintig leerlingen uit Boskoop en Waddinxveen, drie docenten en een begeleider van Global Exploration.

Hoeveel luxe kennen we eigenlijk?

Afgelopen zomer is een groep van twintig leerlingen uit Boskoop en Waddinxveen samen met drie docenten en een begeleider van Global Exploration op wereldburgerstage naar Indonesië geweest. Pien Gerrits, leerlinge uit 5 havo aan het Coenecoop, vertelt over hoeveel luxe we eigenlijk kennen.

Boskoop - Pien Gerrits: "Indonesië... ik had er nog nooit over nagedacht om daarheen te gaan. Totdat de mogelijkheid voor mijn neus werd neergelegd. Nadat ik vorig jaar niet naar Nepal kon door de minimumleeftijd, leek het mij onwijs gaaf dit jaar mee te gaan. En jeetje wat bleek dit waar te zijn!"

"We begonnen in Cianten met vuilnis rapen, prullenbakken verven, de kwaliteit van de rivier onderzoeken, kinderen en ouders lesgeven, thee plukken en ga nog maar even door. In Bogor was het allemaal wat hectisch ondanks het te gekke programma waaronder batik, de scouting etcetera."

"In Bogor werd op zijn minst de halve groep ziek. Zelf was ik ook een paar dagen uit de running met vier man om me heen en 39 graden koorts. Een buitentemperatuur van zeker 25 graden en een hoge luchtvochtigheid hielp zeker niet mee. Ons hurktoilet was mijn/onze grootste vriend, diarree en overgeven. Maar dit mocht de pret niet drukken! Na weer een beetje opgeknapt te zijn, gingen we er allemaal weer met volle moed tegenaan."

"Onze reis werd vervolgd met een 16 uur lange tocht per bus naar de Borobudur/Jogjakarta. Hier verbleven wij drie nachten in het 'Wildlife Rescue Center'. De dagen hierop was het hard werken geblazen. Van poep scheppen tot een muurtje metselen of nog beter; 80 kilo fruit snijden. Het was een bijzondere ervaring, ik had weer het gevoel alsof je nu echt dingen deed waarvoor je was gekomen."

"Met hier en daar een klein uitstapje (zwemmen, wat 'drinken' en natuurlijk de supermarkt) was het tijd om ook hier afscheid te nemen en weer in de bus te springen. Deze keer duurde de busreis maar 13 uur.
Toen we op de middelbare school in Tangerang aankwamen was het een drukte van jewelste. Samen met Naomi werd ik ingedeeld bij een gastgezin. Van de tijd bij mijn gastgezin heb ik enorm genoten. Naomi en ik troffen het zeer goed en zijn van zeer primitief naar een enorme luxe gegaan. We werden overal mee naar toe genomen waar je niet eens over na kon denken in Bogor of Cianten. Een stad met enorm veel grote malls, indoor kermissen en weet ik het wat nog meer.
Naomi en ik werden erg verwend door ons gezin en wij hebben ze in de paar dagen dat we daar waren toch wel een beetje als familie beschouwd. Bij het afscheid werd er zelfs een traantje gelaten."

"Na de laatste dagen was iedereen toch wel toe aan het thuisfront. Sommige zaten er doorheen en de vermoeidheid en heimwee begonnen toe te slaan. Het hielp dan ook niet mee dat toen we op het vliegveld waren, de vlucht steeds verder werd uitgesteld en uiteindelijk zelfs gecanceld werd. Daar zaten we tot twee uur `s nachts te wachten. Al vanaf twaalf uur 's middags waren we bezig met ons vertrek. Rond half vier sliepen we dan eindelijk nadat we naar een superluxe hotel waren gebracht. Dit hadden we toch wel verdiend na dit hele avontuur.
De dag daarop vlogen we met een directe vlucht, met stop voor benzine, linea recta door naar huis. Eenmaal thuis was het tijd om uit te rusten en bij te komen. Als ik zo terugkijk heb ik nu pas door wat onwijs veel en gave dingen we hebben gedaan. Hoeveel luxe wij in Nederland kennen. Toen ik daar was zat ik in een achtbaan en gingen we gewoon door"

"Om nog een keer met zijn allen op deze bizarre reis terug te kijken is hiervoor de slotmanifestatie georganiseerd. Deze is onder andere voor de sponsoren maar natuurlijk ook voor iedereen die zich geroepen voelt en het leuk vindt om te komen!
Op 26 oktober is het zo ver. Van 19.00 tot 21.30 uur geven wij u de One Time Experience om samen met ons terug te graven in onze reis en er samen met ons helemaal in te kruipen in de aula van het Coenecoop College in Waddinxveen. Misschien zie ik u bij onze prachtbijeenkomst.

reageer als eerste
Meer berichten