Logo gouwekoerier.nl


Foto: Morvenna Goudkade

'Je moet het met elkaar doen'

 "Je kan wel zeggen, de gemeente moet het doen, die moet alles maar opknappen, maar dat is ouderwets denken. Het groenbeheer kan het niet alleen, het is veel te veel. Als iedereen nu eens zijn eigen straatje schoon zou houden."
De plantenliefhebber ergert zich aan het groenonderhoud in Boskoop. "De plantsoenen zien er af en toen verschrikkelijk uit, er moet iets gebeuren." Twee jaar geleden besloot Aad zelf de handen uit de mouwen te steken. "Ik dacht, ik ga mijn eigen plantsoen bijhouden. Dat doe ik samen met de buurman. Ik word vaak voor gek verklaard, maar ik vind: je moet het met elkaar doen."

Aad is sindsdien officieel groenvrijwilliger. Hij is bekend bij de gemeente die een speciale stoeptegel bij hem in de straat plaatste. "Aan die tegel kunnen de groenmedewerkers van de plantsoenendienst zien dat hier de perken door de bewoners worden bijgehouden," verklaart Aad. De tegel met acht driehoekjes is al langer in gebruik in Alphen, maar werd weer actueel doordat de nieuwe fusiegemeente bestaat uit acht kernen."
"In Alphen zijn al zo'n 2500 groenvrijwilligers en liggen al veel tegels. In Boskoop zijn inmiddels ook buurten waar de bewoners meehelpen met het onderhoud. Als het aan Aad ligt komen er nog veel meer. "Mooie plantsoenen en groenstroken zijn het visitekaartje van Boskoop," vindt de plantenman.

Dat hij niet in de bloemenbollen terecht is gekomen, kwam door een allergie. "Ik had een bijbaantje bij een bollenkweker, maar in die bollenschuren was het destijds een enorme stofbende. Er was nog geen goede ventilatie. Ik ging naar de huisarts en die zei, waarom ga je niet wat anders doen met planten?"


Aldus geschiede, want Aad ging werken bij een potplantenkwekerij in Alphen. "Ik heb de tuinbouwschool in Rijnsburg gedaan, dus de grondbeginselen kende ik al wel. Ik hield me eerst bezig met de teelt en later ging ik in de verkoop, alle bloemisterijen in de regio langs om bloemen en planten te verkopen."

Na enkele jaren stapt hij over naar een bedrijf in Aalsmeer. "Daar kreeg ik een auto en een orderboekje. En nu wil ik je een jaar niet zien, zei mijn baas."

Intussen had Aad kennis gekregen aan een Boskoopse, een kwekersdochter. Sinds zijn trouwen, op zijn 23e, woont hij in Boskoop. Als het huwelijk kinderloos blijft, adopteert het echtpaar twee kinderen uit Bangladesh. "Onze zoon en dochter," zegt Aad.

Bij het bedrijf in Aalsmeer raakt hij een beetje uitgekeken. "Na zeven jaar dacht ik, nu weet ik alles, ik begin voor mezelf. Toen ben ik mijn eigen handelsonderneming begonnen in agenturen. Ik verkocht voor de kwekers en kreeg daarvoor commissie. De handel was internationaal, ik reisde door heel Europa. "

Als hij begin vijftig is, breekt een heftige periode aan. Aad krijgt een herseninfarct. "Het heeft maanden geduurd, maar ik ben er bovenop gekomen. Het enige wat ik ervan overgehouden heb, ik ben sneller emotioneel, daar merk ik het aan." Inmiddels is hij bijna 74, maar zijn bedrijf heeft hij nog niet opgeheven. "Ik heb af en toe nog wel een handeltje. Ik vind het nog veel te leuk."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox