Logo gouwekoerier.nl


Boskoop - Er zwommen regelmatig eenden in het tunneltje dat bijna twee jaar onder water stond. Inmiddels is het leed geleden en de tunnel bij de Boezemlaan weer toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Dinsdag werd de tunnel heropend. Wethouder Han de Jager deed dat toepasselijk met fietslampjes. Iedereen die dinsdagochtend vroeg door het tunneltje kwam, verraste hij met een lampje. "Een klein gebaar voor de overlast van de afgelopen tijd. En lampjes zijn meteen goed voor de veiligheid in de donkere dagen." Zijn gebaar werd gewaardeerd, al waren er ook kritische opmerkingen. Door Morvenna Goudkade

"Het heeft wel verschrikkelijk lang geduurd," vond Marianne Steenwinkel, die de kinderen Nanja (9) en Jesper (6) naar school fietste. Nanja was vooral blij. "Toen ik hoorde dat we weer door het tunneltje konden, riep ik heel hard 'yeah'."

Lisette Ulenberg nam ook een lampje in ontvangst. Ze werkt bij PeuterStart van Junis en gebruikt het tunneltje wel vier keer per dag. "Ik ben heel erg blij dat de ellende voorbij is, maar waarom pas nu? Waarom kon het niet eerder?"

Dat het zo lang duurde voordat de tunnel, een belangrijke schakel tussen Snijdelwijk en het centrum van Boskoop, gerepareerd werd, wilde De Jager wel toelichten. De wethouder heeft sinds kort Openbare Ruimte in zijn portefeuille, sinds zijn collega-wethouder Tseard Hoekstra is opgestapt.

"Er waren veel partijen bij het tunnelprobleem betrokken. De gemeente, ProRail, de aannemer en de verzekeringsmaatschappij. Ook technisch was het best complex."

Eind 2015 bleek de pompput naast de tunnel defect, waardoor het water in de tunnel bleef staan. Begin 2016 werd een vlondervloer aangebracht, zodat de tunnel, weliswaar beperkt, gebruikt kon worden. "De nieuwe pompput staat dichtbij het spoor en mocht om veiligheidsredenen alleen worden aangelegd in een periode dat er geen treinen reden. Daarom zijn de werkzaamheden verricht in de afgelopen maand juli, toen er een treinvrije periode was. In die tijd werd het spoor tussen Alphen en Gouda aangepast en is meteen de tunnel gerepareerd."

De lekke tunnel zorgde de afgelopen twee jaar voor veel klachten op de social media.

Inmiddels is , nadat de pompput werd aangelegd, de vlondervloer uit de tunnel verwijderd, de betonnen vloer en het asfalt vernieuwd en de tunnel schoongemaakt.

Voetgangers en fietsers kunnen het tunneltje nu weer normaal gebruiken. Dit ook tot opluchting van Viola de Greef en de kinderen Fay (8) en Ian (5). "We kunnen nu weer normaal naar school fietsen."

Streamers:

Heel blij dat de ellende voorbij is, maar kon het niet eerder?

Technisch was het ook best complex

Onderschrift foto: Het fietstunneltje bij de Boezemlaan werd dinsdag feestelijk heropend door wethouder Han de Jager. Iedereen kreeg een fietslampje van de wethouder, zoals ook Lisette Ulenberg (midden)

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox