Logo gouwekoerier.nl


Diana Kölker organiseert de Cultuurproeverij en exposeert binnenkort bij de Kunstroute. FOTO: Morvenna Goudkade
Diana Kölker organiseert de Cultuurproeverij en exposeert binnenkort bij de Kunstroute. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Dingen doen waar je blij van wordt'

 Diana groeide op in Boskoop. Een creatief kind, altijd aan het tekenen. Ze wil gaan ontwerpen en wordt aangenomen op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Vervolgens krijgt ze een baan aangeboden bij een ontwerpbureau in de Maasstad, maar helemaal tevreden is ze niet. "Het Grafisch Lyceum is een vrij technische opleiding, ik miste het creatieve. Toen ben ik de Willem de Kooning Academie gaan doen. Overdag naar mijn werk en 's avonds naar de kunstacademie."


Haar partner vindt ze in het uitgangsleven, bij voormalige discotheek Spruit in Reeuwijk. "We zijn al 25 jaar bij elkaar. Hij is echt mijn maatje."

Als haar vader ziek wordt, komt er een keerpunt. "Onze oudste was al geboren, ik had een klein kindje en een zieke vader. Ik stond elke dag in de file naar Rotterdam. Het was te veel. Ik heb ontslag genomen. Ik wilde even niets doen, er zijn voor mijn vader."

Het loopt anders. Er komt een interessante opdracht voorbij en Diana besluit voor zichzelf te beginnen. "Na twee weken thuis heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Toen ben ik met Dialoog begonnen, nooit spijt van gehad." Haar ontwerpbureau Dialoog is een woordspeling, legt ze uit. "Een combinatie van Diana en logo, maar het gaat ook over samenspraak met de klant."

De verbondenheid in de familie tijdens de ziekte van haar vader, beschrijft ze als mooi en waardevol. "We wisten vanaf het begin dat hij niet beter zou worden. We hebben nog een mooie tijd gehad met elkaar."

Sinds vorig jaar is Diana voorzitter van Wij Boskoop, een nieuwe stichting die is voortgekomen uit wijkcentrum De Plataan. De stichting wil jaarlijks projecten organiseren op het gebied van beweging en creativiteit, gericht op heel Boskoop.

In dezelfde periode merkt ze dat ze zelf creatieve uitdaging mist. "Het werk als grafisch ontwerper wordt steeds technischer, steeds digitaler. Ik vind het nog erg leuk, maar ik wil ook graag iets met mijn handen doen."

Diana gaat terug naar de basis, tekenen. "Ik heb mijn tekentechnieken weer opgehaald en ik ben gaan experimenteren met blauwdruktechniek." Ze is een klein jaar bezig, maar heeft al aardig wat werk. Binnenkort doet ze mee met de Kunstroute en gaat voor het eerst exposeren.

Tegelijkertijd is ze druk bezig met de Cultuurproeverij, het eerste project van stichting Wij Boskoop. "Met ons groepje hebben we dit idee ontwikkeld. Een dag waarop basisschoolleerlingen hun andere talenten kunnen ontdekken. Op school ligt de nadruk vaak sterk op taal en rekenen. Tijdens de Cultuurproeverij krijgen de kinderen workshops over beeldende kunst, dans, muziek, theater en media."

Ze hoopt dat veel kinderen ervaren hoe leuk het is om bezig te zijn met kunst en cultuur. "Je kunt echt iets ontdekken over jezelf. Dat je dingen kunt doen waar je blij van wordt. Dat heb ik zelf ook, ik word blij van tekenen."

Ze vervolgt: "De boodschap die ik mee wil geven: doe eens iets geks, iets anders, iets wat je nooit hebt gedaan. Wat dat is, dat is voor iedereen weer anders. Je kunt er zoveel energie van krijgen."

Door Morvenna Goudkade

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox