Logo gouwekoerier.nl


Foto: Morvenna Goudkade

Kansen in China

De handtekeningen zijn gezet, de intentieverklaring tot samenwerking is van kracht. Kwekers uit Greenport Regio Boskoop kunnen in de toekomst wellicht gaan leveren aan 'Klein Boskoop' in China. Van 30 augustus tot 4 september bracht een delegatie van Greenport ondernemers samen met de gemeente Alphen aan den Rijn een bezoek aan Haining, aan de westkust van China. Daar verrijst de komende maanden Flower Town. De Chinezen gebruikten een luchtfoto van Boskoop om het kwekersdorp in China na te bouwen. Ondernemer Bob Hoogerdijk van Hoogeveen Plants reisde mee, net als Ron Kervezee namens de gemeente. Zij deden exclusief verslag aan deze krant.


BOSKOOP - Vorige week kwamen ze terug in Nederland, na een handelsmissie naar China. Ondernemers uit de Greenport Boskoop en een afvaardiging van de gemeente Alphen aan den Rijn bezochten daar Flower Town in Haining. Op deze plek, aan de westkust van China, zal een kwekerijgebied verrijzen geïnspireerd door Boskoop. Het wordt aangelegd als kwekersdorp, met kavels voor wonen en werken. Op de locatie zal jaarlijks een grote Flowershow worden gehouden, een soort Floriade.

Ron Kervezee reisde mee namens de gemeente Alphen: "We zijn in gesprek op weg naar een duurzame handelsrelatie. Het is de bedoeling dat ondernemers en het bedrijfsleven er over en weer profijt van hebben." In Flower Town ligt vierhonderd hectare kwekerijgrond, het gebied moet zestien tuincentra in China gaan bevoorraden. Ook buitenlandse kwekers mogen er gaan ondernemen en dat biedt kansen voor de Greenport Boskoop. Bob Hoogerdijk, commercieel manager bij Hoogeveen Plants, was mee op de handelsmissie. "Op de eerste dag van ons bezoek zijn we ontvangen op het gemeentehuis in Haining," vertelt de ondernemer. "Er is daar een intentieverklaring getekend voor samenwerking."

Hij bezocht met het gezelschap de locatie van Flower Town, oftewel Klein Boskoop. De Chinezen kopieerden een luchtfoto van Boskoop om het kwekersdorp na te bouwen, al zijn er wel wat wijzigingen in het ontwerp aangebracht.

"De gemeente is met het lokale bedrijfsleven de Flower Town aan het ontwikkelen," zegt Bob Hoogeveen. "Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar het is gepland om in april volgend jaar open te gaan. Er wordt dan voor het eerst een Flowershow gehouden."

De Chang'an Flowershow moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. "Voor de Flowershow in april hebben de Chinezen bloemen en planten nodig, die hebben ze zelf op dit moment nog onvoldoende," stelt Ron Kervezee. "Ook hebben ze om advisering en samenwerking gevraagd op allerlei gebied. Het is de bedoeling dat er een langdurige samenwerking op gang wordt gebracht, de gemeente Alphen helpt hierbij." Zonder steun en samenwerking met de Chinese regering lukt het Europese bedrijven minder goed om zaken te doen in China, legt hij uit. Alphen wil goede betrekkingen met de gemeente Haining, ter bevordering van de handelsrelatie.

Hij is positief over de vooruitzichten: "Er is een grote ondernemer annex ontwikkelaar bij Flower Town betrokken, die ook een online verzendbedrijf heeft voor bloemen en planten. Dit bedrijf werkt samen met e-commerce gigant Alibaba, dat zegt wel iets over het volume. Ook verwachten de Chinezen enorme aantallen bezoekers aan Flower Town. Dit alles kan heel interessant zijn voor de Greenport Boskoop." Bob Hoogerdijk is het daarmee eens. "We moeten nog goed nadenken over de aanpak. Maar die intentieverklaring tot samenwerking hebben we al wel. We hebben begrepen dat we de enige zijn met wie nu zo'n verklaring is getekend."

Door Morvenna Goudkade

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox