Logo gouwekoerier.nl


Hans van Beek (li) en Perry Kasbergen van Stichting Jaarmarkt Alphen aan den Rijn: “De hele dag is er van alles te doen en te beleven, voor jong en oud.”
Hans van Beek (li) en Perry Kasbergen van Stichting Jaarmarkt Alphen aan den Rijn: “De hele dag is er van alles te doen en te beleven, voor jong en oud.”

'Een dag om elkaar te ontmoeten'

Alphen aan den Rijn - Een aantrekkelijk programma, voor ieder wat wils. Dat is de bedoeling. Daarom is er een shantykoor en een DJ Contest, een rockband en feestclown. Er zijn woodcarvers met kettingzagen. En er zijn Rastafari met Nyabinghi drums. "Diversiteit, dat is het woord," zegt Perry. "Maar het is ook heel gezellig, je komt iedereen weer eens tegen." "Het is een grote reünie," beaamt Hans.

De grootste Jaarmarkt van Nederland trekt bezoekers uit het hele land. "Er zijn bijvoorbeeld georganiseerde dagtrips," vertelt Hans. "Zo komt er een grote salonboot vanuit Dordrecht. De mensen arriveren hier 's morgens per touringcar, bezoeken de Jaarmarkt, lunchen op de boot en varen aan het eind van de dag weer terug."

De organisatoren zijn heel blij met het opgeknapte stadshart. "Alphen ligt er mooi bij. Als de stadsvernieuwing bij het Thorbeckeplein volgend jaar af is, gaan we daar ook op volle toeren draaien.''

De organisatie van de Jaarmarkt is een grote klus, waar ze gelukkig veel hulp bij krijgen. "We hebben goede samenwerking met allerlei partijen en hebben alle medewerking gekregen." zegt Hans. Hij legt uit dat de vergunningenprocedure zeer uitgebreid is. "Er zijn heel veel punten van aandacht, maar het is nog wel behapbaar. We bedanken de mensen van de verschillende afdelingen bij de gemeente voor de hulp hierbij."

Perry vertelt dat er nog een 'doorleefsessie' wordt gehouden. "Een soort generale repetitie, om te kijken of we in het draaiboek overal aan gedacht hebben."

De organisatie heeft een heel netwerk om zich heen. "We hebben overleg met de hulpdiensten, politie, ambulance en brandweer, met de beveiliging, de gemeente," somt Perry op. "We zijn enorm tevreden over de samenwerking met beveiligingsbedrijf OSR, een belangrijke partner," zegt Hans. "Ook de samenwerking met de winkeliersverenigingen en de VOA is weer helemaal top."

Met Theater Castellum en Studio Alphen wordt ook veel opgetrokken. "Het Alphens Filmjournaal is terug, gemaakt door Studio Alphen. Tijdens de Jaarmarkt draait het in de Cinema van Castellum. Ook leuk is dat we met Castellum hebben afgesproken dat artiesten die in het theaterprogramma staan, zo mogelijk al tijdens de Jaarmarkt een optreden geven. Dat is nu het geval met The Amamazing Stroopwafels, nu op de Jaarmarkt en straks in het theater. Dat willen we bij de volgende Jaarmarkt nog verder uitbouwen."

Hans is sinds tien jaar bestuurslid bij de Jaarmarkt, waarvan drie jaar als voorzitter. Vroeger was hij werkzaam op Schiphol. Zijn grote hobby is de wielersport. "Daar ben ik op internationaal niveau mee bezig geweest, op bestuurlijk en organisatorisch gebied." Tijdens de Jaarmarkt heeft hij een coördinerende taak. Ook ontvangt hij burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Gerard van As en begeleidt hen bij een rondwandeling over de Jaarmarkt.

Perry heeft een bedrijf in complete feestverzorging, catering en verhuur. "Ik was jarenlang al zijdelings betrokken bij de Jaarmarkt, vanuit de Alphense omroep." Zijn huidige functie als bestuurslid voor het entertainment is hem op het lijf geschreven.

"Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en om dingen te organiseren." Tijdens de Jaarmarkt presenteert hij het muzikale avondprogramma op het Rijnplein. "Erg leuk om te doen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox