Logo gouwekoerier.nl


Als blijkt dat Tagetes een werking heeft op varroamijt, heeft Greenport Boskoop een extra reden om zich te profileren als 'The place to Bee'.
Als blijkt dat Tagetes een werking heeft op varroamijt, heeft Greenport Boskoop een extra reden om zich te profileren als 'The place to Bee'.

Afrikaantjes op kwekerijen mogelijk gunstig voor vitale bijen

In Greenport Boskoop is een eerste test gestart in het kader van het project 'The place to Bee'. Afgelopen week zijn door imker Maap Groenendijk van Imkersvereniging het Groene Hart een aantal bijenvolken geplaatst bij boomkwekerij J.A. Laban in Reeuwijk op een perceel met afrikaantjes (Tagetes).

Boskoop - Het project 'The place to Bee' is dit jaar gestart door de Sortimentstuin Harry van de Laar, samen met adviesbureau Delphy, boomkwekers en andere partijen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Economic Development Board Alphen aan den Rijn en het bedrijfsleven. De ambitie is om Greenport Boskoop te promoten als het meest bijvriendelijke gebied van Nederland. Er worden veel bijvriendelijke bomen en planten geteeld en groenbemesters zoals afrikaantjes die nuttig zijn voor bijen. Daarnaast is het idee dat afrikaantjes helpen tegen de bijenziekte varroamijt.

Bijvriendelijk

Bijen hebben vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar voldoende voedsel nodig. Juist boomkwekerijproducten zoals heesters, bomen en vaste planten zorgen hiervoor. Om dit beter onder de aandacht te brengen, is in de Sortimentstuin Harry van de Laar aan het Rijneveld in Boskoop een nieuw bijvriendelijk plantsoen aangelegd door Boot & Dart Boomkwekerijen. Verder zijn een insectenhotel en informatieborden geplaatst. De tuin moet zo uitgroeien tot inspiratiebron en educatiepunt op het gebied van bijvriendelijke planten en bomen voor gemeenten, hoveniers en consumenten.

Gezonde groenbemesters

Het tweede onderdeel van het project richt zich op de groenbemesters in Greenport Boskoop en hun nut voor bijen. Naast alle bomen en planten hebben boomkwekers dikwijls bloeiende groenbemesters zoals Tagetes op hun percelen staan om de bodem gezond te houden.

Het idee leeft dat Tagetes naast een bestrijdende werking op wortellesieaaltjes in de bodem, ook een bijdrage levert aan gezonde honingbijen. Bijenvolken die bij Tagetes hebben gestaan zouden minder last hebben van de bijenziekte varroamijt. Hierover is echter nog weinig informatie beschikbaar. Binnen het project 'The place to Bee' wordt nu meer informatie verzameld die kan dienen als basis voor een daadwerkelijk onderzoek.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox