Logo gouwekoerier.nl


Samson, wijkcoach Esther en Yamin (vlnr), organiseren op 23 september een speciale Burendag met statushouders. Zij zullen koken voor hun Nederlandse bezoekers. Yamin gaat Arabische gerechten bereiden en Samson neemt Eritrese specialiteiten mee. FOTO: Morvenna Goudkade
Samson, wijkcoach Esther en Yamin (vlnr), organiseren op 23 september een speciale Burendag met statushouders. Zij zullen koken voor hun Nederlandse bezoekers. Yamin gaat Arabische gerechten bereiden en Samson neemt Eritrese specialiteiten mee. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

Burendag met Samson en Yamin

Op zaterdag 23 september is het landelijke Burendag. Traditiegetrouw de dag van de buurtbarbecue of buurtborrel. Statushouders Samson Gebrebrham uit Eritrea en Yamin Alhahamed uit Syrië doen ook aan Burendag. Samen met andere nieuwkomers nodigen zij wijkbewoners in Boskoop uit voor een kennismaking.

BOSKOOP – Samson (27) en Yamin (34) zitten allebei in het organisatiecomité, samen met Stichting Nieuwe Alphenaren en TOM in de buurt. Ze vertellen in het Nederlands over hun Burendag op 23 september. Plaats van actie is het wijkcentrum in het voormalige gemeentehuis. Met een aantal statushouders zorgen ze voor eten, drinken en muziek. De bijzondere Burendag, tijdens de Boskoopse Braderie, duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Alle statushouders nodigen de buren in hun eigen straat uit. Dat betekent voor Samson en Yamin de bewoners van de Voorofscheweg, waar ze zelf ook wonen. Daarnaast worden de omwonenden van het Raadhuisplein uitgenodigd.

Esther Thesing, wijkcoach bij TOM in de buurt, is betrokken bij de organisatie. "Stichting Nieuwe Alphenaren heeft het initiatief genomen en vanuit TOM in de buurt ondersteunen we het graag. Het doel is elkaar ontmoeten en onbekendheid wegnemen," Yamin zegt dat hij mensen wil vertellen over zijn land en de reden van zijn komst naar Nederland. "Ik ben gevlucht voor de oorlog in Syrië. Ik zag geen toekomst meer in mijn land." Hij is sinds anderhalf jaar in Nederland. Samson, uit Eritrea, vertelt dat zijn familie een klein restaurantje had. Daarnaast leefden ze van de visserij. Samson zegt dat hij is gevlucht na zijn weigering om soldaat te worden in het regeringsleger. "Het leger, daar kom je nooit meer uit. Ik ben twee keer naar de gevangenis gestuurd." Zijn vrouw is in Eritrea achtergebleven. Op Burendag zullen ze koken voor hun Nederlandse bezoekers. Yamin gaat Arabische gerechten bereiden en Samson neemt Eritrese specialiteiten mee. "Ik doe vrijwilligerswerk bij restaurant Olympia in Boskoop," vertelt Samson. "Ik ben begonnen met schoonmaken en nu help ik ook in de keuken. Groente snijden en het voorgerecht maken." Hij is ruim twee jaar in Nederland en doet binnenkort staatsexamen, daarna kan hij een opleiding doen. "Ik ga naar het ID College, ik wil kok worden." Over de restaurants in Nederland is hij lovend. "Mooie keukenmachines. Dat hadden wij in Eritrea niet, we hadden alleen een koelkast." Yamin werkte in Syrië in een apotheek.Op de vraag of hij al bij de Boskoopse apotheken is geweest, antwoordt hij ontkennend. "Helaas! maar wie weet..!"

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox