Logo gouwekoerier.nl


Laura Endeveld gaat begin volgend jaar op onderwijsreis naar de Caribbean met het zeilschip Wylde Swan. De VWO-scholiere houdt van een uitdaging. FOTO: Morvenna Goudkade
Laura Endeveld gaat begin volgend jaar op onderwijsreis naar de Caribbean met het zeilschip Wylde Swan. De VWO-scholiere houdt van een uitdaging. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik heb uitdaging nodig'

BOSKOOP – "Zeilervaring heb ik niet echt, maar dat was gelukkig geen voorwaarde om mee te kunnen," lacht Laura. "Er is een professionele crew. Aan boord ben je trainee en leer je ook over het zeilen."

Ze zal nog veel meer leren op de Wylde Swan. Het schip is van de organisatie Masterskip en is bedoeld voor onderwijsreizen. Jongeren maken gedurende een aantal weken een zeilreis en volgen onderweg een studieprogramma van hun eigen school. Daarnaast krijgen ze speciale lessen en trainingen gericht op hun reis, het schip en de omgeving.

"Ik ben het tegengekomen op Facebook en vond het meteen heel gaaf," zegt Laura. "Mijn ouders gunden het me wel, maar het was wel heel belangrijk dat school ermee akkoord ging. Ik moet aan boord een lesprogramma volgen zodat ik niet achter raak met school." Laura zit in VWO 4 op Het Groene Hart Lyceum in Alphen. Ze is opgegroeid in Waddinxveen en woont met haar familie sinds vijf jaar in Boskoop.

"Ik kwam al vaak in Boskoop, want ik heb hier op de Ichtus school gezeten," vertelt de zestienjarige. Ze beschrijft zichzelf als iemand die uitdagingen nodig heeft. "Ik moet een doel hebben, een uitdaging om aan te werken. De reis met Maskerskip is echt een uitdaging voor me."

De scholiere weet al wat ze wil gaan doen naar het VWO: geneeskunde studeren. "Ik heb het profiel Natuur en Gezondheid gekozen; ik vind biologie, scheikunde en natuurkunde leuk. Geneeskunde sluit heel goed aan bij mijn profiel, ik ben me er in gaan verdiepen en het lijkt me heel erg leuk. Het is echt iets voor mij. Ik vind EHBO al leuk."
Gevraagd hoe ze zichzelf ziet als arts, komt het antwoord meteen: "Op de spoedeisende hulp. Dat is dynamisch, dat spreekt me aan. Er zijn daar heel veel onverwachte gebeurtenissen en uitdagingen. Je moet stevig in je schoenen staan."

Als Laura niet voor geneeskunde had gekozen, zou ze ook een politieke loopbaan kunnen ambiëren, want debatteren is een van haar hobby's. Op school zit ze in een debatclub en ze doet mee aan landelijk debatwedstrijden.
Laura is welbespraakt, diplomatiek en sociaalvaardig. Haar argumenten heeft ze altijd paraat, blijkt ook uit haar sponsorwebsite die ze heeft opgezet ter voorbereiding van het zeilavontuur. Maar geen studie politicologie dus voor haar? "Nee, echt niet. Ik wil echt dokter worden."

Haar reis begint op 19 januari. Er gaan 28 Nederlandse jongeren mee, daarnaast is er een internationale crew en zijn er vakdocenten voor het onderwijs aan boord.
"We slapen in scheepskooien en hangmatten," weet Laura. "We moeten ook meewerken aan boord, schoonmaken, wachtlopen en zo. Daarnaast heeft iedereen drie tot vier uur per dag zelfstudie. Ik volg een lesprogramma van mijn eigen school. We krijgen ook verdiepingslessen, bijvoorbeeld sterrenkunde of navigeren, dus echt gericht op de reis. Ook leren we meer over de oceanen."

Haar reis voert langs een aantal eilanden, zoals Sint Maarten, de Britse Maagdeneilanden, Tobago, Saint Lucia en Montserrat, maar ook zal de Wylde Swan onbewoonde eilanden aandoen. "We gaan dan een hut bouwen om in te overnachten."

Haar vriendinnen zijn wel een beetje jaloers, lacht ze. "Maar ze vinden het erg leuk voor me. Ze zullen me wel erg missen, zeggen ze. Dat vind ik heel lief."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox