Logo gouwekoerier.nl


Foto: Morvenna Goudkade

'Verkeersprobleem houdt me bezig'

 "In gesprek blijven met elkaar, ruimte overlaten voor elkaar mening, heel belangrijk om tot een oplossing te komen," vindt Peter. Als actievoerder voor de verkeersveiligheid benut hij zijn ervaring als bestuurder. "Als je niet meer met elkaar praat, kom je er niet meer uit, dan heb je alleen maar verliezers." Hij vervolgt: "Ik wil een oplossing voor het verkeersprobleem. Het maakt me niet uit welke dat is. Ik denk alleen dat de oplossing die nu wordt voorgesteld niet de beste is."

Recalcitrant
Als middelbare scholier voerde Peter ook al actie, tegen onrecht. "Ik ging demonstreren, was antimilitarist. Op school was ik een recalcitrante leerling, steeds in discussie."

Peter groeide op aan de Otwegwetering, waar zijn vader een melkveebedrijf had. "Ik kreeg een vakantiebaantje bij een kweker. Ik vond het prachtig en na mijn middelbare school ben ik gaan werken op de kwekerij." Na enkele jaren begint hij voor zichzelf, hij is dan begin twintig. Een moeilijke tijd breekt aan als Peter een zwaar ongeluk krijgt. "Ik viel van flinke hoogte en brak mijn rug. Mijn polsen waarmee ik mijn val probeerde te stuiten, raakten verbrijzeld. Ik kon helemaal niets meer en ik moest lang revalideren."

Herstel
Dankzij zijn vrouw Jenny en de kinderen weet hij de moed erin te houden. ""Een betere vrouw dan Jenny zal ik nooit kunnen treffen. Wat zij in die zware periode voor me heeft gedaan, is niet te beschrijven."

Peter hersteld zo goed mogelijk, maar kan niet meer volledig meewerken in het bedrijf. 'Ik ben vanaf toen veel bestuurswerk gaan doen, gericht op de boomkwekerij. Ik wilde wel bezig blijven." Min of meer per ongeluk belandt hij ook in de politiek. "Ik was gevraagd of ik op de lijst van het CDA wilde komen en kreeg vervolgens zoveel voorkeursstemmen dat ik in de gemeenteraad kwam."

Studie
Tussendoor ging hij ook studeren. "Ik was 44 toen ik Bedrijfskunde & agribusiness ben gaan doen, in de avonduren." Lachend: "Vroeger op school had ik er niet veel zin in, maar nu deed ik wél mijn best. Ik leverde steeds als eerste de opdrachten in, haha."

De verkeersproblematiek in de regio Boskoop houdt hem al lang bezig, vertelt hij. "Het wordt steeds erger. Boskoop wordt het rioolputje van Zuid-Holland. Het comité Stop de Verkeersoverlast heb ik samen met Hans Vergeer opgericht. Ik ben het echt zat. En als ik het zat ben, haal ik alles uit de kast. We hebben nu een steen in de vijver gegooid en dat heeft heel veel teweeg gebracht. Het probleem staat nu overal op de agenda."

Het valt niet altijd mee, actievoeren. "Zo gauw je met je kop boven het maaiveld uitkomt, krijg je enorm veel bagger over je heen, dan moet je wel sterk in je schoenen staan. Deze talisman behoorde toe aan mijn vader. Wij waren grote vrienden, onafscheidelijk. Hij was een gelovig man. Deze beeltenis stelt Maria voor, de moeder van Jezus. Die beeltenis droeg hij altijd bij zich, het gaf hem moed en kracht. Ook in de oorlog toen hij meevocht bij Vliegveld Valkenburg, hij heeft veel gevaarlijke situaties meegemaakt, maar de oorlog overleeft. Nadat hij is gestorven, heb ik het gekregen en nu draag ik het altijd bij me."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox