Logo gouwekoerier.nl


Het voltallige Braderiebestuur, v.l.n.r. Richard van Loon, Sharon Levyssohn, Gertjan Hooftman, Mike Verweij en Edwin Romijn. FOTO: PR
Het voltallige Braderiebestuur, v.l.n.r. Richard van Loon, Sharon Levyssohn, Gertjan Hooftman, Mike Verweij en Edwin Romijn. FOTO: PR (Foto: Morvenna Goudkade)

'De Braderie is een echt dorpsfeest'

Vertrouwde gezichten en vaste tradities, dat is het kenmerk van de Boskoopse Braderie. In een wereld die razendsnel verandert, is de Braderie een jaarlijks terugkerend feest der herkenning. Naast de hippe foodtruckfestivals en dancefestijnen blijft het traditionele dorpsfeest, dat dit jaar op 22 en 23 september zal plaatsvinden, nog steeds een publiekstrekker.

"Het is heel dorps, en dat vinden de mensen leuk," stelt Mike Verweij van het Braderiebestuur. "We moeten vooral niet teveel veranderen, want dat wordt niet gewaardeerd." Zijn collega Richard van Loon beaamt dit. "De bezoekers komen elk jaar terug en willen dat bakker Fijn dan met zijn oliebollenkraam voor de bakkerij staat. De standhouders komen ook elk jaar terug en willen dan ook steeds op dezelfde plaats staan." Tijdens de Braderie zijn er zo'n honderdtwintig exposanten, waarvan negentig met kramen. Een lekker gevarieerd aanbod, volgens het bestuur.

Het dorpsfeest is nog steeds springlevend. Inmiddels al voor de vierendertigste keer. "Natuurlijk is er wel ruimte voor wat vernieuwing," stellen de organisatoren. "Maar dan binnen de tradities. Zo hebben we dit jaar de Vrijmibo. Zodat het op vrijdagmiddag net zo gezellig kan zijn als op zaterdagmiddag. De Vrijmibo is van 17:00-18:30 uur, gezellig borrelen met live muziek van de band Casting Couch. We denken we hiermee nog meer gezelligheid aan het programma hebben toegevoegd."

Op zaterdagochtend is er ook iets nieuws, wat ook het oudere publiek zal waarderen, denkt het Braderiebestuur. "Om 10:00 uur wordt dan het Koffieconcert gehouden op het Gouweplein, met de Paradise Big Band. Tijdens het concert is er gratis koffie met koek."

Vrijdagavond treden de bands Afslag 12 en I.P.V. op, dat zijn allebei echte Boskoopse bands. We krijgen op de social media al veel positieve reacties. Zaterdagmiddag hebben we het 50 Tinten Popkoor en daarna zangeres Nathalie en zanger Marco de Hollander. De topact is René Schuurmans."

Daar blijft het niet bij, want harmonie Excelsior treedt aan, de Blaaskaken laten van zich horen en ook de Uitblazers. "Veel lokale bands en artiesten dus," zegt Mike. "Dat lokale vinden we leuk. De Braderie is een echt dorpsfeest." Er worden weer zo'n tienduizend tot twaalfduizend bezoekers verwacht. Om dat allemaal in goede banen te leiden is een strakke organisatie vereist, het bestuur hanteert dan ook een uitgebreid draaiboek. "Om de vereiste vergunningen rond te krijgen, dat is wel een dingetje," zegt Richard van Loon. "Het wordt elk jaar uitgebreider. Zeker op het gebied van veiligheid. Maar het is weer gelukt, ook dankzij veel medewerking van de gemeente Alphen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox