Logo gouwekoerier.nl


Bob Hoogerdijk, hier met dochter Fenne en zoontje Mees, geniet van zijn gezin en van zijn werk. FOTO: Morvenna Goudkade
Bob Hoogerdijk, hier met dochter Fenne en zoontje Mees, geniet van zijn gezin en van zijn werk. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben echt een trotse vader'

Boskoop - Op woensdag, als deze krant verschijnt, zit Bob in het vliegtuig. Samen met andere Greenport ondernemers en wethouder Kees van Velzen. "We gaan een project bekijken in China. Ze gaan daar Boskoop namaken, in het klein. Nee, het wordt geen Madurodam, haha. We praten over zo'n 450 hectare, met showtuinen, horeca en hotel. Er moet ook een tuincentrum komen en een online verzendbedrijf. We willen kijken of we daar handelsbetrekkingen kunnen opzetten. We zien leuke mogelijkheden voor de Boskoopse kwekers."

Bob heeft een neus voor commerciële kansen en zet die volledig in voor de boomkwekerij. Hij is geboren en getogen Boskoper. Zijn vader werkt in de sector en Bob groeit op met de boomteelt. "Als klein jongetje ging ik al mee, op zaterdag water geven op de tuin, stek luchten, ramen opdraaien. Stoer en leuk om te doen samen met je vader." Ook van zijn moeder leert hij veel. "Zij is commercieel, zit in de kappersbranche. Mijn moeder werkte fulltime en als ik vrij was van school, ging ik met haar mee naar kantoor en het magazijn."

Hij gaat de tuinbouwopleiding volgen aan het Wellantcollege, maar vindt ondernemen nóg leuker. Op zijn achttiende begint Bob zijn eigen kwekerij. "Uiteindelijk bleek ik minder een boomkweker en meer een commerciële jongen. Maar ik ben groot fan van de sector. Ik zet zelf ook van alles in de tuin." Hij vervolgt: "Ik heb van die lage fruitboompjes staan. Kan ik met Fenne, mijn dochter, bramen plukken." Bob stopt met zijn kwekerij en gaat werken bij Hoogeveen Plants, van Siem Hoogeveen. "Dat bedrijf kende ik al van mijn vader. Alle lof voor Siem. Ik heb meteen heel veel commerciële kansen gekregen en ruimte om me te ontwikkelen."

Ook privé gaat het voorspoedig. Bob is gelukkig met Ilona, ze hebben twee kinderen. Fenne van drieënhalf en Mees van acht maanden. "Ilona ken ik al sinds mijn vijftiende," blikt Bob terug. "We hebben elkaar op Kreta ontmoet, waar onze families vakantie hielden. Later hebben we verkering gekregen en zijn vervolgens getrouwd."

Bob vertelt dat de komst van de kinderen hem heeft veranderd. "Ik ben echt een trotse vader. Als het gaat om de zin van het leven: ik hoef maar naar ze te kijken en ik weet wat echt belangrijk is. Ze zien opgroeien, ze van alles te leren, dat vind ik zó mooi." De geschiedenis herhaalt zich, want inmiddels gaat Fenne mee op zaterdag, met papa planten water geven op de tuin.

Bob is afgelopen week op Plantarium geweest. "Wij doen altijd mee met het bedrijf. We vinden het belangrijk om ons hier te laten zien en hopen dat de beurs behouden blijft. Ik ben wel tevreden met deze editie. Het was minder druk, maar de kwaliteit van de bezoekers was goed."

Heel speciaal was voor hem de presentatie van de nieuwe postzegel in de reeks met Boskoopse planten. "Deze keer staat afgebeeld de Passiflora 'Duuk' van Ronald Streng, een vriend van mij. Ik had hem het idee gegeven om die plant naar zijn pasgeboren zoon te noemen, die heet Duuk. Ronald wilde mij graag de eerste zegel overhandigen. Dat vond ik echt een bijzonder moment."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox