Logo gouwekoerier.nl


De familie Corts uit Hazerswoude-Dorp in gesprek met wethouder Kees van Velzen (midden) en gedeputeerde Floor Vermeulen (rechts). FOTO: Morvenna Goudkade
De familie Corts uit Hazerswoude-Dorp in gesprek met wethouder Kees van Velzen (midden) en gedeputeerde Floor Vermeulen (rechts). FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

'Het is allemaal heel divers'

De plannen voor de Verlengde Bentwoudlaan en de verkeersmaatregelen in Hazerswoude-Dorp houden de gemoederen flink bezig. Tijdens een informatieavond vorige week in het Floragebouw waren er verhitte discussies. Tegenstanders willen alternatieve oplossingen, maar zijn het onderling niet eens.

Op de informatiebijeenkomst van Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen en Waddinxveen waren burgers, ondernemers en actievoerders in gesprek met raadsleden, statenleden en ambtenaren. Wethouders Tseard Hoekstra en Kees van Velzen en gedeputeerde Floor Vermeulen werden continu aangesproken over de vergevorderde plannen.

Het comité Verkeersoverlast Boskoop/Hazerswoude-Dorp werd vertegenwoordigd door Hans Vergeer en Peter Bontekoe. Zij zijn faliekant tegen de voorgestelde verkeersoplossingen. "De afspraak is gemaakt om op 30 augustus een "noodkreet uit de samenleving" te overhandigen op het Provinciehuis in Den Haag," aldus Peter Bontekoe.

Minder strijdbaar zijn een vader met twee zonen uit Waddinxveen. "Wij zijn akkerbouwers, aan het Noordeinde. Er komt een rotonde over ons land. We zijn hier om informatie te krijgen. Of we de weg willen tegenhouden? We denken niet dat zoiets nog gaat lukken."

Inge de Laat was de hele avond druk met uitleg geven over de plannen. Ze is beleidsmedewerker verkeer en vervoer bij de gemeente Alphen. "Ik ben zelf Boskoopse, het is best bijzonder om hier te zijn en zoveel mensen uit mijn eigen dorp te spreken. Emoties spelen een grote rol, mensen zijn bang voor het onbekende. Ik probeer het grote geheel te laten zien." Mensen willen weten wat er gaat gebeuren, stelt ze vast. "Zij komen voor informatie. Sommige mensen zijn vooral boos of bezorgd en willen hun verhaal kwijt."

Melkveehouder Eijsbert Corts uit Hazerswoude-Dorp was met zijn vrouw Diane en zoon Rick (19) naar het Floragebouw gekomen. "Ik wil weten wat de plannen betekenen voor mijn land en mijn bedrijf."

Van Velzen vindt de grote opkomst positief. "Veel gesprekken, veel discussie. Wel valt me op dat er soms alternatieve oplossingen worden aandragen die in het verleden onbespreekbaar waren. Dat nooit, riep men toen." Floor Vermeulen heeft de vele alternatieve plannen ook voorbij zien komen. "Het is allemaal heel divers. Wat ik van de avond vind? Prima, heel goede opkomst. En de sfeer vind ik best constructief. Mensen zijn bewust hier naartoe gekomen." Wethouder Tseard Hoekstra noemt de bijeenkomst na afloop 'heel waardevol'. "Er komt nog een sessie in Hazerswoude-Dorp. Veel mensen konden hier vanwege de Jaarmarkt niet bij zijn."

Door Morvenna Goudkade

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox