Logo gouwekoerier.nl


Joop Zoetemelk doopt zijn inspiratietuin, onder toeziend oog van ontwerper Peter Zaal, hovenier Gardini.nl, pers en publiek FOTO: Morvenna Goudkade
Joop Zoetemelk doopt zijn inspiratietuin, onder toeziend oog van ontwerper Peter Zaal, hovenier Gardini.nl, pers en publiek FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

Plantarium is geopend

Plantarium is nieuw en anders. Nog nooit kwamen mensen en planten zo dicht bij elkaar. Inspirerende verhalen staan centraal. Verhalen van inspirerende mensen, uitgebeeld met planten. Bezoekers wandelen door het leven van Mozart, van Anne Frank, van Nelson Mandela. En als eerste door het leven van Joop Zoetemelk.

HAZERSWOUDE-DORP/BOSKOOP - Acht inspiratietuinen zijn er op Plantarium, genoemd naar legendarische personen. Joop Zoetemelk (70) kwam vorige week de opening verrichten van zijn eigen tuin. Als enige levende legende van de acht grootheden, was hij de aangewezen persoon.

De wielerheld kon zijn tuin goed waarderen. Met wandschilderingen van de Hollandse polder, waar hij zijn carrière begon, en aan de andere kant de Franse bergen waar hij zijn triomfen vierde. "Alles zit er in, mijn hele leven," vond Zoetemelk, die ook een racefiets aantrof in zijn tuin. Op het wandelpad door een gele bloemenweelde, staan zijn grote wapenfeiten vermeld, zoals het winnen van de Tour de France in 1980. De gele bloemen, rudbeckia, zijn uiteraard geïnspireerd door de gele trui, aldus een lachende Jan Willem Griep, voorzitter van Plantarium. Dat het dopen van de tuin gebeurde met kraanwater, en niet met champagne, bleek prima te passen bij het thema van de tuin: eenvoud. Volgens Peter Zaal een kenmerkende eigenschap van Zoetemelk: "Ik heb Joop gekozen vanwege zijn prestaties als wielrenner en vanwege zijn karakter, bescheidenheid, eenvoud en doorzettingsvermogen."

Peter Zaal en drie collega-ontwerpers maakten ieder twee tuinen. Angela Warmerdam koos voor Salvador Dali en Annie M.G. Schmidt. "We hebben allemaal een voorkeurslijstje gemaakt van inspirerende personen. Daar is vervolgens flink in geschrapt, tot we een ideale mix hadden van karakter en beleving." Angela vertelde dat ze groot is geworden met de liedjes van Annie M.G. Schmidt: "Haar gevoel voor humor en speelsheid heb ik geprobeerd te laten zien in haar tuin." Jans Bos wilde Walt Disney en Anne Frank voor het voetlicht brengen. "Ik ben altijd begaan geweest met het verhaal van Anne, haar verlangen om vrij te zijn. Voor Disney heb ik gekozen omdat hij vanuit normale dingen een fantasiewereld kon maken." Haar collega, ontwerper Peter van Dam, koos zelfs voor een fantasiepersoon als inspiratiebron: Don Quichot. "We kennen hem vechtend tegen de windmolen, het onderwerp van zijn tuin is dan ook 'strijd'. Don Quichot vocht tegen de gevestigde orde, verbeeld met blokken beton."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox