Logo gouwekoerier.nl


grote foto
grote foto (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik geloof in de lokale kracht'

"We waren een groot gezin, heel sociaal. Mijn ouders hielpen veel met bejaardenzorg," zegt Jos. "Iets betekenen voor een ander is me van kind af aan bijgebracht." Hij besluit maatschappelijk werk te gaan studeren, aan de sociale academie in Culemborg. Na zijn studie gaat hij aan de slag als maatschappelijk werker, in achterstandswijken in Den Haag. Later wordt hij projectmanager bij een grote welzijnsorganisatie. "We waren heel vernieuwend bezig, net een soort uitvindersbureau," blikt Jos terug. Vervolgens wordt hij directeur van een welzijnsinstituut.

Privé zijn er ook ontwikkelingen. Na diverse LAT-relaties komt hij Mirella tegen, nu tien jaar geleden. Mirella heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk, de kinderen wonen bij hen. "We gaven een groot feest voor familie en vrienden," vertelt Jos. "Mensen dachten dat het gewoon een feestje was. Mirella wist ook nergens van. Ik heb haar ter plekke, met iedereen erbij, ten huwelijk gevraagd. Ben op mijn knieën gegaan. Ze heeft meteen 'ja' gezegd. Dat risico durfde ik wel te nemen, haha."

Jos is in die tijd heel actief met zijn werk en in het vereniging leven. "Een tijd geleden, rond het jaar 2000, had ik al eens een plan bedacht voor een dienstenwinkel," vertelt hij. "Daar heb ik later Actief Rijnwoude op gebaseerd. Maar daar had ik toen nog geen idee van." Hoe had hij het ook kunnen weten? Jos is amper vijftig als hij wordt getroffen door een CVA, een hersenbloeding. Hij overleeft het, maar van het ene moment op het andere is hij patiënt en moet hij revalideren om te herstellen. "Ik wilde ook perse revalideren, zo snel als het maar kon, probeerde ik weer dingen te gaan doen. Ook om mijn hersenen te trainen en weer sterk te maken. Ik bedacht mijn eigen revalidatietraject."

Jos maakt een plan voor een maatschappelijke dienstenorganisatie, bedoeld voor Hazerswoude-Dorp. "Ik gebruikte mijn eerdere plan voor een dienstenwinkel als uitgangspunt, maar nam ook de actuele trends en ontwikkelingen mee. Het gaf me kracht, ik had een doel om aan te werken." Jos herstelt goed en kan zijn nieuwe onderneming opbouwen als stichting zonder winstoogmerk. Sindsdien werkt hij parttime voor de stichting als coördinator en de rest van de week als adviseur voor andere welzijnsorganisaties. Actief Rijnwoude is al jaren een begrip in de regio. Bij de organisatie bieden vrijwilligers allerlei vormen van hulp aan dorpsgenoten. Heel belangrijk, vindt Jos. "Ik geloof in de lokale kracht, in directe betrokkenheid, voorkomen van eenzaamheid bij mensen. We hebben bijvoorbeeld een klussendienst, maar het gaat veel verder dan klussen. Het gaat ook om aandacht geven en mensen met elkaar in contact te brengen."

Drieënhalf jaar geleden was Jos initiatiefnemer van het Dorpsoverleg Hazerswoude-Dorp. Sindsdien beheert hij de portefeuille zorg en welzijn. "Grootste punt van aandacht is momenteel de verkeerssituatie. Dat speelt ook sterk in Boskoop." Tijdens het gesprek heeft hij zijn agenda bij de hand. Het is dan ook meer dan een agenda. "Het is mijn houvast," zegt Jos. "Sinds mijn revalidatie is balans en structuur voor mij belangrijk. Ik schrijf veel dingen op om evenwicht te houden in mijn hoofd en in mijn leven."

Door Morvenna Goudkade

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox