Logo gouwekoerier.nl


Speelsters en trainer van Vrouwen1 van Floreant gaan uit hun dak na de overwinning van de Oranje Leeuwinnen.
Speelsters en trainer van Vrouwen1 van Floreant gaan uit hun dak na de overwinning van de Oranje Leeuwinnen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Voetbalvrouwen Floreant blij met titel Nederlandse voetbaldames

Zondag zag heel Nederland hoe de Oranje Leeuwinnen de Europese titel veroverden. Onze verslaggeefster keek mee met de speelsters en trainer van de Vrouwen1 van Floreant. Na afloop van de bloedstollende wedstrijd was iedereen dik tevreden. Verdiend gewonnen, was de conclusie.

Met elkaar de wedstrijd kijken in de kantine, dat was de oproep. Diverse speelsters en ook trainer Bart Klos zijn van de partij. De dames zijn tevreden over de opstelling en het spel van de Nederlandse vrouwen. "Een goed team," vindt Kayleigh Klos, aanvoerster van de Vrouwen1. Kayleigh is zeer te spreken over het aanvallende spel van Nederland. "Ik ben zelf ook aanvaller." Haar zusje Megan voetbalt in de Vrouwen2. "Maar ik train vaak mee met de Vrouwen1," zegt Megan. "Dan doe ik een extra training."

Jolanda van der Spek is de spits in het eerste dameselftal. Haar favoriet is Martens. "Echt super," vindt Jolanda. Robin van der Pompe en Natasja Mayenburg zijn respectievelijk rechtsback en linksback. Ze waren meteen enthousiast om de wedstrijd met elkaar in de kantine te gaan kijken. Maar omdat het seizoen nog niet is begonnen, gaat het er wel anders aan toe. "Staat de frituurpan al aan?" wil Robin weten. "Oh, is er niemand in de kantine, dat is jammer." Kayleigh heeft zelf een paar zakken chips meegebracht en deelt wat te drinken uit.

De wedstrijden voor hun team beginnen weer in september, eerst voor de beker en dan de competitie. De trainingen zijn echter gewoon doorgegaan in de zomer, vertelt trainer Bart. "Wij stoppen niet, wij gaan gewoon door met trainen." Hij is lovend over het vrouwenvoetbal. "Je ziet een grote stijgende lijn. Wat ik van mijn eigen speelsters vind? Er zitten er een paar bij die kunnen doorgroeien tot dat niveau."

Kayleigh vertelt dat ze nog geprobeerd heeft om kaartjes te krijgen voor de finale. Ze had ook graag in het stadion gezeten. "Maar het was niet te doen. De website was helemaal geblokkeerd, zoveel mensen probeerden kaartjes te krijgen."

Een zeer spannende wedstrijd, vinden speelsters en trainer. De blijdschap is groot na het laatste fluitsignaal. Nederland werd met 4-2 Europees Kampioen. "Verdiend gewonnen," vindt Megan. Trainer Bart is ook enthousiast. "Het voetbal heeft overwonnen, wat mij betreft." Door het EK heeft het damesvoetbal in het hele land een enorme boost gekregen. Bart hoorde al van verenigingen waar een meisjesstop is ingesteld. Dat is bij Floreant niet het geval. "Enthousiaste meiden zijn welkom. Ze kunnen op elk niveau instappen." Zijn speelsters vieren intussen een klein feestje.

Door Morvenna Goudkade

reageer als eerste
Meer berichten