Logo gouwekoerier.nl


René Voogt (li) en Jesper van Zoest doen mee aan de verkiezing Beste Idee Plantarium 2017. René in de bedrijvencategorie en Jesper in de studentencategorie.
René Voogt (li) en Jesper van Zoest doen mee aan de verkiezing Beste Idee Plantarium 2017. René in de bedrijvencategorie en Jesper in de studentencategorie. (Foto: Morvenna Goudkade)

Wie heeft het beste idee?

De genomineerden zijn bekend. Vijf bedrijven en vijf studententeams zijn in de race voor de verkiezing Beste Idee Plantarium 2017. Allemaal hebben ze een idee ingestuurd waarmee ze hopen te winnen. Vaak is het uitgangspunt om dingen makkelijker te maken, zoals bij de ideeën van Jesper en René.

HAZERSWOUDE-DORP - Jesper van Zoest (14) gaat met medeleerlingen Twan, Leen en Ruben, van Technasium Alphen, de strijd aan in de studentencategorie. Het technasium is een nieuw schooltype voor HAVO en VWO, gericht op hoger techniekonderwijs. Het Groene Hart Lyceum in Alphen heeft zo'n technasium. "Op school werd een presentatie gehouden over Beste Idee Plantarium," vertelt Jesper. "We wilden graag meedoen." De jongens pakten het gedegen aan. "We hebben marktonderzoek gedaan, gekeken wat is populair. We zagen dat veel mensen het leuk vinden om zelf fruit of groente te kweken, zoals met de moestuintjes van Albert Heijn. Maar mensen vinden het ook best moeilijk. Toen hebben wij de Flower Shower bedacht, daarmee helpen we bij het opkweken." De scholier legt uit hoe het idee in elkaar steekt. "We maken een kast voor de zaadjes. In de kast zit een sproeier, een infrarood sensor en UV licht. Via een app op je telefoon, die in verbinding staat met een database, kun je de verzorging regelen." Gemak dient de mens, want als het fruit of de groente klaar is om te oogsten, wordt dit gemeld. "Je krijgt dan een berichtje op je telefoon," aldus Jesper.

In de bedrijvencategorie, is René Voogt met ConnectedGreen een van de deelnemers. Deze startup is begonnen vanuit het idee mensen te helpen bij tuinieren. Wat ze moeten doen om het groen te krijgen. "Ik ben soms verbaasd dat er in een tuin alleen steen en beton ligt, omdat mensen tuinieren moeilijk vinden," zegt René. Vervolgens bleek dat hoveniers en groenvoorzieners ook veel baat kunnen hebben bij zijn vinding. De formule werkt met sensoren voor de tuin, die in zones met beplanting worden aangebracht. "Je kunt daarmee op afstand in de gaten houden hoe het met de planten gaat. Je kunt de plantzone monitoren via je telefoon, de gegevens ontvang je via een app. Als het goed gaat met je planten zie je een opgestoken duimpje. Als het slecht gaat een neergaand duimpje. Vervolgens wordt aangegeven wat er aan de hand is zodat je gericht actie kunt ondernemen." Op donderdag 24 augustus presenteren alle genomineerden hun idee voor een vakjury, tijdens de beurs Plantarium. Het publiek is hierbij welkom. Aansluitend worden de winnaars bekend gemaakt. en vindt de prijsuitreiking plaats.

www.plantarium.nl

reageer als eerste
Meer berichten