Logo gouwekoerier.nl


Foto: Morvenna Goudkade

Schouw in Boskoop

Wethouder Gerard van As trok afgelopen maandag door Boskoop, met in zijn gevolg gebiedsadviseurs en ambtenaren. Namens Dorpsraad Boskoop was voorzitter Ria de Groot aanwezig. Sander Jongejan liep mee namens winkeliersvereniging DKW.

BOSKOOP – Op het Gouweplein komen de bloembakken ter sprake, of beter, de afwezigheid van bloembakken. "Het groenvak bij de boom bij Hoogvliet, ziet er niet uit," vindt voorzitter Jongejan van DKW. "Kan daar niet iets anders in, iets fleurigers?" Jan Visser, teamleider Schoon en Groen bij de gemeente, raadt dat af. "Het moet ook 's winters groen blijven. Als je hier een bloemenperk maakt, is dat 's winters een kale boel. Wel kan het groen in het plantvak hier wat bijgevuld worden." Wethouder Van As, die afgelopen week nog de nieuwe bloembakken in het centrum van Alphen inspecteerde, overlegt of er ook bakken op het Gouweplein kunnen komen.

Schoonhouden

Wat alle deelnemers aan de schouw opvalt: het onkruid in de straat, langs de gevels. Ook bij de winkels. "Kunnen de winkeliers zelf ook niet hun straatje een beetje schoon houden?" vraagt de wethouder zich af. "Het onkruid staat nu voor hun eigen zaak, het is toch ook hun aangezicht."

In het centrum van Boskoop staan nu geen bankjes. Dat zou Sander Jongejan graag anders zien. De wethouder ziet er niets in. "Dan krijg je allemaal hangjeugd en overlast. Dat hebben wij nu in Alphen bij de Adventskerk." Gebiedsadviseur Heleen Steens geeft aan dat omwonenden in het centrum absoluut geen bankjes willen. Het enige bankje dat er stond, bij Hoogvliet, is vanwege klachten al eerder weggehaald. Ria de Groot vindt dat jammer. "Het hoort wel bij een centrum, dat er bankjes staan. En het hoort ook bij wonen in het centrum dat er weleens drukte is." Sander Jongejan vindt dat bankjes een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de sfeer in de dorpskern. "Mensen moeten socializen in het dorp." Janet Koetsier, een van de omwonenden, wil beslist geen bankjes. "Het is een tweestrijd voor mij, want we hebben hier ook een winkel, dus dan zou je zeggen, leuk voor het publiek. Maar ik woon hier ook. We hebben al zoveel overlast gehad van hangjeugd bij dat ene bankje."

Op het Kerkplein staan wel bankjes, langs de Gouwe. Wat ouderen zitten daar gezellig bij elkaar. "Hier kan het wel," constateert de wethouder. "Hier zijn nooit problemen," beaamt gebiedsadviseur Steens. De kade langs de Gouwe wordt ook geïnspecteerd, en lijkt een opknapbeurt te kunnen gebruiken.

Groenonderhoud

Over het groenonderhoud wordt het nodige gezegd. Teamleider Jan Visser is hoofd van de groenopzichters. Boskoop is op groengebied anders dan de rest van de gemeente, legt hij uit. "Boskoop is qua groen ingericht op A-niveau, het beeld wat uitgedragen wordt is Bloeiend Boskoop. Maar het onderhoud was van oudsher al op B-niveau. We hebben de onderhoudsteams al opgeschroefd van twee naar drie, naar aanleiding van de bevindingen." Visser is lovend over het aanwezige groen, maar het is wel onderhoudsintensief. "Het komt door de grote diversiteit van planten in Boskoop. Er staan hier stroken met botanische soorten, fantastisch om te zien, maar niet bij te houden. Ook met de bomen is dat het geval. Boskoop heeft heel veel vormbomen, dat ziet er heel aardig uit, maar ook hier geldt weer dat er meer onderhoud nodig is, die bomen moeten gesnoeid worden."

Van Teylingenvilla

Wethouder Van As heeft intussen IJssalon Janssen bereikt en kan de verleiding van een ijsje niet weerstaan. Onderwerp van gesprek is hier de Van Teylingenvilla en de geplande woningbouw door projectontwikkelaar Leyten. Van As gaat zelf het terrein inspecteren, samen met tijdelijk bewoner Marco van der Spek.

"Ik woon hier als beheerder in de villa," vertelt Van der Spek. "Het zou eerst voor twee jaar zijn, maar inmiddels is het al vijf jaar."

Grondruil

De wethouder ziet wel iets in een grondruil met Leyten. "Als we de geplande woningbouw nu opschuiven, dan kunnen we parkeerterrein aan de Voorofscheweg tegenover de achterkant van AH vergroten. De villa kan dan behouden blijven. Het zou een prachtige oplossing zijn."

3 reacties
Meer berichten