Logo gouwekoerier.nl


Boskoper John Bontje bij de bloemenklok. De zonnewijzer is geplaatst op de 52e breedtegraad.
Boskoper John Bontje bij de bloemenklok. De zonnewijzer is geplaatst op de 52e breedtegraad. (Foto: Hans willering)

Bloemenklok geeft echt de tijd aan

Door Hans Willering

Bestaat er zoiets als een bloemenklok? Ja, zeker en dat kunt u zien op deze foto. De boom in het midden geeft door de draaiing van de zon, een schaduw op de grond die altijd de juiste tijd aanwijst. En de bloemenklok kent nog veel meer geheimen.

Boskoper John Bontje liep al heel lang rond met het idee om een bloemenklok te bouwen maar kwam daar niet aan toe. Toen hij hoorde dat er een moestuintje vrij kwam, greep hij zijn kans schoon, huurde de tuin en begon aan zijn meesterwerk. Nu hij met pensioen is, heeft hij tijd om dit project te realiseren.  John legt uit: "De bloemenklok is nog niet klaar." Er staan nog geen bloemen in, pas volgend jaar zal de bloemenklok in werking zijn". Sinds mei is hij bijna elke dag bezig met opbouwen en inrichten van zijn bloemenklok. John is getrouwd met Ineke en is de trotse vader van vier kinderen en zeven kleinkinderen. De bloemenklok is bedacht door de bekende Zweedse wetenschapper Linnaeus, die ook de indeling ontwikkelde van het planten- en dierenrijk.

Twaalf perken, twaalf paden

John vervolgt: "Linnaeus ontdekte dat verschillende bloemen op verschillende momenten van de dag open gaan. Door deze bloemen in de juiste volgorde in een kring te plaatsen, geven de openstaande bloemen steeds een ander uur aan." Andere bloemen blijven tot wel twaalf uur open en geven de klok een sierlijk karakter. Zoals op de foto te zien is, zijn er twaalf perken en twaalf paden tussen de perken. Het wordt dus een ware 24-uurs klok. Een zonnewijzer is te zien vlak voor de boom als een dun metalenvoorwerp. John: "De zonnewijzer is geplaatst op de 52e breedtegraad. Wanneer de schaduw van de zonnewijzer op de boom valt is het altijd het midden van de dag, zomer en winter. Doordat de dagen verschillen in lengte is dat niet om 12.00 uur".

De tijd nauwkeurig aangeven

Aan de rand van de kring gaat John nog allerlei indicaties aanbrengen die de tijd nauwkeurig moeten weergeven. De hele bloemenklok vraagt om nauwkeurige berekeningen om alles precies op de juiste manier en moment te laten uitkomen. John vertelt: "Ik heb gewerkt in de export van planten en bomen en heb daar mijn kennis opgedaan". John huurt het tuintje van Tuinvereniging "Spoorzicht".  We hebben John plechtig beloofd dat we volgend jaar terugkomen om de bloemenklok in volle bloei te fotograferen en te zien welke bloemen open staan en waar de schaduw van de boom zich bevindt, zodat wij precies kunnen zien wat de tijd is.

reageer als eerste
Meer berichten