Logo gouwekoerier.nl


Foto: MOrvenna Goudkade

'Met de tsunami is alles begonnen'

Rosarium Gesprek door Morvenna Goudkade

"Na zoveel jaar terug in Boskoop en het voelt als vanouds," zegt Fedor, die in april terugkeerde. "Ik was tussendoor wel regelmatig even in Nederland, heb altijd goed contact gehouden met familie en vrienden." Fedor wilde zich nooit settelen, was een moderne nomade, maar het nomadenleven is soms ook zwaar. "Ik was er aan toe om terug te komen. Ik kan overal wonen, maar dit is mijn thuisbasis, dat voelt goed. "

Een droom

Fedor studeerde toerisme, om zijn droom waar te maken die hij vanaf zijn kindertijd koestert: reizen en de wereld ontdekken. Maar hij is ook sociaalbewogen. Toen de tsunami grote delen van Azië verwoestte, wilde Fedor erheen om te helpen. "Via mijn zus waren er contacten met Sri Lanka. Ik ben daar heen gegaan en ben voor een kleine hulporganisatie gaan werken. Vooral aan de kust, waar de dorpen het zwaarst getroffen waren. Maar ik heb toen ook kennis gemaakt met het dorpje waar ik nu met mijn eigen stichting hulp bied, Ilukgoda."

Tijdens de periode op Sri Lanka woont Fedor op het strand, net als de lokale bevolking. Huizen waren er niet meer, die waren allemaal verwoest."Het was zo'n ander perspectief dan in Nederland, er was niets, maar de mensen waren blij met alles, al was het nog zo klein. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt. " Fedor weet ook zijn organisatietalent en overtuigingskracht te benutten en regelt een complete nieuwe vissersvloot voor de lokale bevolking. "Zesendertig vissersboten met visgerei." Terug in Europa pakt hij zijn studie weer op en gaat daarna internationaal werken. Hij woont jarenlang in Praag en studeert ook aan de Universiteit van Londen, ontwikkelingseconomie. Hij houdt altijd contact met de Nederlandse hulpstichting, waarvoor hij op Sri Lanka werkte. "Toen de oprichter overleed en het ontwikkelingswerk in het slop kwam, kreeg ik een noodkreet vanaf Sri Lanka, hoe het nu verder moest.

Planet us

Toen heb ik besloten mijn eigen stichting op te richten. Ik wilde heel gericht het dorpje Ilukgoda gaan helpen. " In november 2016 wordt Planet us opgericht, een kleinschalige hulporganisatie die de kinderen in Ilukgoda gaat helpen. "Kinderen zijn de toekomst. We zorgen dat alle kinderen naar school gaan, een opleiding krijgen. We geven hen alles wat ze daarvoor nodig hebben, schoolboeken, een schooluniform, maar ook goede maaltijden en andere voorzieningen. We ondersteunen daarbij het hele dorp, omdat de hele community bijdraagt aan de toekomst van de kinderen." Fedor spreekt vol vuur over zijn foundation. Hij zit zelf in het bestuur, dat verder bestaat uit drie internationale vrienden. "Planet us is een roeping, maar wel heel leuk om te doen. We werken hard om er wat van te maken voor de kinderen. In november ga ik naar Sri Lanka voor verdere projectontwikkeling in Ilukgoda. " Zijn mooiste souvenir van Sri Lanka kreeg hij van de lokale bevolking, als dank voor zijn hulp na de tsunami. "Weggaan toen was heftig, ik had zo'n band opgebouwd met die mensen. Ze gaven me twee beeldjes van olifanten. Het zijn mijn tsunami olifanten, ze zijn gevonden in de lagune, de modder zit er nog aan. Met de tsunami is alles begonnen. Ze betekenen heel veel voor mij."

reageer als eerste
Meer berichten