Logo gouwekoerier.nl


ennistalent Charlotte Wijkamp (14) heeft al een flinke prijzenkast. Haar eerste beker won ze op zeer jonge leeftijd bij TVB, haar meest recente beker is van een toernooi in Noorwegen (Foto’s: Morvenna Goudkade)
ennistalent Charlotte Wijkamp (14) heeft al een flinke prijzenkast. Haar eerste beker won ze op zeer jonge leeftijd bij TVB, haar meest recente beker is van een toernooi in Noorwegen (Foto’s: Morvenna Goudkade)

Charlotte is een tennistopper 'Ik kan nog veel beter worden'

Charlotte begon op haar zesde, bij de tennisvereniging in Boskoop. "We waren wel een tennisgezin. Mijn vader heeft altijd getennist en ook mijn twee broers. En toen ben ik ook lid geworden," vertelt Charlotte. "Toen bleek dat ik toch wel beter was dan de rest."

Boskoop - Ze blijft tot haar elfde bij TVB en gaat dan naar Alphen. "Dat kwam omdat er bij TVB niet echt veel jeugd was met wie ik leuk kon trainen. Ik had meer uitdaging nodig, daarom ben ik naar TEAN gegaan." In Alphen komt Charlotte in een team met meisjes die echte vriendinnen worden. Ze traint nog steeds met hen. Ze tennist veel en met plezier en boekt goede resultaten. "Ik merkte wel dat ik steeds beter werd." Schouderophalend: "Ik won alles."

Over haar huidige ranking vertelt Charlotte: "Ik ben even uit de top 10 gevallen, daar probeer ik zo snel mogelijk weer in te komen. Er komen nog een paar toernooien aan: Tennis Europe en het NK tot en met 14 jaar." Ze combineert haar sport met een Topsport Talentschool, het Scala College in Alphen. Na de vakantie gaat Charlotte naar 3 VWO. "Ik zit daar in een LOOT-klas, dat betekent dat ik een sportcarrière kan volgen. Ik kan vrij krijgen om wedstrijden te spelen en ik kan schoolopdrachten op andere dagen maken of inleveren." Ze legt uit dat een LOOT-status ook bepaalde vrijstellingen geeft. "Zo hoef ik geen gymlessen te doen, want ik sport al genoeg. " Dat is zeker waar, want Charlotte traint 15 uur per week en speelt daarnaast wedstrijden.

Trainingen

De trainingen zijn meestal direct na schooltijd, vertelt ze. "Ik loop dan naar Nieuwe Sloot, naar de tennisbaan, soms train ik ook vóór schooltijd." Charlotte wordt elke dag met de auto gebracht en gehaald. Niet helemaal normaal, vindt ze zelf. "Normaal zou natuurlijk zijn als ik met de fiets naar school zou gaan, net als anderen. Maar omdat ik zulke lange dagen maak met het trainen, is dit beter voor mij. We hebben een strakke planning, maar op deze manier lukt het."

Ze moet haar leven inrichten naar het tennis, maar dat vindt ze niet erg. "Ik moet keuzes maken. Scouting moet ik opgeven, dat kan ik niet meer combineren. Maar met vriendinnen afspreken kan nog wel, dat kan op andere tijden."

De Boskoopse speelt internationale toernooien. "Vorig jaar ben ik in Denemarken en Kroatië geweest en was ik finalist in Noorwegen. Pasgeleden was ik weer in Denemarken, ik ben tot de kwartfinale gekomen." Ze vervolgt: "De buitenlandse toernooien vind ik heel leuk. Niet dat ik veel van het land zie, voornamelijk mijn hotelkamer en de tennisbaan. Maar het is leuk omdat het zo internationaal is. Je moet dan overal Engels spreken."

Kijkend naar de toekomst, zegt Charlotte: "Ik zie mezelf nog heel veel jaren tennissen. Ik weet dat ik nog veel rek heb, ik kan nog veel beter worden. Daarom wil ik alles eruit halen en kijken hoever ik kan komen." Zo jong als ze is, toch is Charlotte behoorlijk stabiel, ze laat zich niet gek maken. Zelf zegt ze daarover: "Mijn focus ligt sterk op tennis, maar ik weet ook dat er nog meer is in het leven."

6 reacties
Meer berichten