Logo gouwekoerier.nl


'Lesgeven, dat is wat ik wil'

BOSKOOP – Arie was bijna boomkweker geworden in plaats van leraar. "Op mijn zestiende kwam ik met mijn familie in Boskoop wonen. Ik had bijbaantjes op de kwekerij en wilde toen ook meer leren over het vak van kweker. Een paar jaar ben ik zelfs met mijn eigen potcultuurbedrijf aan de slag geweest, ook buiten Boskoop. Maar uiteindelijk heb ik toch voor het onderwijs gekozen. Voor biologie, dat is altijd mijn favoriete vak geweest."

Het gezin Van der Schoor was na enige omzwervingen in Boskoop terechtgekomen. Arie groeide op in Zeeuws Vlaanderen en verhuisde later met zijn ouders en vijf zussen naar Den Haag. Zijn liefde voor de natuur ontstond al op jonge leeftijd, vertelt Arie. "Rond mijn tiende werd ik lid van de Haagse Natuurverkenners, een clubje voor kinderen die meer wilden weten van de natuur. Daar is het echt voor mij begonnen."

Na het experiment als boomkweker, besluit Arie alsnog te gaan studeren, hij kiest voor de lerarenopleiding Biologie in Utrecht. Arie is dan begin twintig. In het tweede jaar van zijn studie wordt hij getipt dat er baan vrij is gekomen, bij wat nu het Wellantcollege in Boskoop is. Arie komt meteen in actie. "Ik ben er dezelfde dag, eigenlijk hetzelfde uur, naartoe gegaan. Heb gezegd dat ik die baan heel graag wilde hebben. Het bleek dat de sollicitatieperiode al gesloten was. Maar bij de school zeiden ze: voor enthousiaste mensen hebben we altijd plaats. Vervolgens ben ik aangenomen."

Een drukke periode breekt aan. Arie gaat lesgeven, in deeltijd zijn opleiding afmaken en is inmiddels ook verloofd met Corine. Samen krijgen ze later twee dochters, Lara en Eline. Arie blijft al die tijd verbonden aan zijn school, het huidige Wellantcollege, waar hij op zeker moment ook teamleider is, een leidinggevende functie. "Ik moest mijn weg zoeken in het onderwijs. Werd steeds voor nieuwe dingen gevraagd. Teamleider zijn vond ik heel erg leuk, maar wel in combinatie met lesgeven. Toen op een gegeven moment de functie zo werd gewijzigd, dat teamleiders niet meer voor de klas stonden, ben ik ermee gestopt. Toen ben ik weer fulltime docent geworden. Nooit spijt van gehad. Lesgeven, dat is wat ik wil."

De liefde voor natuur en interesse voor duurzaamheid zitten er bij Arie al veel langer in, maar worden heel duidelijk zichtbaar bij zijn grote projecten. Natuurtuin de Veenmol ontstond op een braakliggend terrein, in de buurt van de school. "Regiodirecteur Bert van Leeuwen zei destijds: zullen we het verkopen of zullen we er zelf iets mee gaan doen? Je weet aan wie je het vraagt, zei ik toen, dan maak ik er een natuurtuin van." Met duurzaamheid was hij ook al bezig. Toen het Wellantcollege vanaf 2013 mee ging doen aan het project Eco-Schools werd Arie projectcoördinator. Met een team van leerlingen en docenten is de afgelopen jaren de school steeds groener en duurzamer gemaakt "We hebben een gescheiden afvalinzameling, een eigen watertappunt en een gezondere kantine. En vooral veel bewustwording bij de leerlingen," vertelt de populaire docent.

Arie is gedreven. Zijn overuren zijn ontelbaar, want er is veel te doen. Hij is soms vaker op school dan thuis. "Dat ik dat kan doe, daarvoor wil ik mijn vrouw en dochters bedanken."

1 reactie
Meer berichten