Logo gouwekoerier.nl


Ria Switzar start vrijetijdsbesteding voor mensen met zorg
Ria Switzar start vrijetijdsbesteding voor mensen met zorg

Nieuw in Hazerswoude-Dorp: 'Gewoon bij Winny'

Hazerswoude- Dorp- Als ouders van hun thuiswonende, meervoudig gehandicapte dochter Winny, hebben Ria en John Switzar maar al te vaak ervaren dat het niet altijd even makkelijk is om haar overal mee naar toe te kunnen nemen. Dat bracht Ria op het idee om zelf een fijne, warme plek te creëren waar mensen met zorg even terecht kunnen. Na maanden van keihard werken ziet Ria haar idee nu gerealiseerd. Vanaf begin juni bestaat er daarmee een nieuw klein paradijsje binnen de gemeentegrenzen van Hazerswoude-Dorp: 'Gewoon bij Winny'.

"Iedereen die de zorg heeft voor een dierbare met een handicap, ervaart dat het soms erg moeilijk kan zijn om een afspraak te plannen. Vooral in het weekend", verklaart Ria. "Met onze dochter Winny kan het zijn dat ze ergens niet naar binnen kan vanwege haar rolstoel. Maar ook dat ze het op dat moment niet leuk vindt om mee te gaan. Een verjaardagsfeestje is vaak veel te druk en te rumoerig voor haar. En soms heb je als ouders een afspraak waar je zonder kinderen naar toe moet. Hoe los je dat op? We realiseerden ons dat we zeker niet de enigen waren die regelmatig met die vraag zaten. Zo ontstond het plan voor een plek waar mensen met zorg voor een paar uurtjes of een dag kunnen verblijven, zodat de mantelzorger even zijn eigen tijd heeft."

Een mooi plan van Ria Switzar, maar ook een plan dat veel toewijding en durf vraagt, want er gaat een behoorlijke investering mee gepaard. Ze verkopen hun huis in Benthuizen en vinden in een voormalige boerderij aan de Hoogeveenseweg, de ideale locatie voor wat ze voor ogen hebben. Op 1 november 2016 ontvangen ze de sleutel en gaan ook meteen aan het werk. Er moet veel aan het pand gebeuren, maar ook oudste zoon Jeroen en jongste dochter Gitty steken de handen uit de mouwen en zo ze er in bijna alles 'helemaal zelf' te doen.

Op zaterdag 3 juni opende 'Gewoon Bij Winny' de deuren voor haar bezoekers. "Die naam hebben we gekozen omdat we weten dat voor de mensen met een handicap juist de gewone dingen leuk zijn om te doen", zegt Ria. " Bij ons is van alles te doen. We hebben een moestuin en de deelnemers kunnen ook helpen met het verwerken van de verse producten in soep, maaltijden, taarten en thee. De mensen kunnen ook meehelpen met de pony's te verzorgen. Of met de pony's rijden of mee met de ponykar. Ook verzorgen we verschillende workshops, zijn er muziek instrumenten, er kan gezongen en gedanst worden en is er volop de ruimte om te spelen. zie: www.gewoonbijwinny.nl

"De locatie ligt precies tegenover het Bentwoud, waar gewandeld of gefietst kan worden", vervolgt Ria. "Doordat we de beschikking hebben over grote ruimtes zijn bij slecht weer er ook mogelijkheden genoeg voor gewone, maar o zo leuke activiteiten zoals hout bewerken, schilderen, handwerken. En ook als iemand lekker niets wil doen, kan dat natuurlijk ook. Als ze het maar naar hun zin hebben. Soms is rustig in een hoekje met de hond op schoot om te aaien al genoeg voor de één, waar een ander liever lekker aan het knutselen gaat. Of het nu om individuele deelnemers gaat of om zorggroepen, we willen iedereen een passend programma en zinvolle vrijetijdsbesteding aanbieden", zo besluit Ria. zie: www.gewoonbijwinny.nl

 

Reageer als eerste
Meer berichten