Logo gouwekoerier.nl


Moeder Claire en dochter Suze Vromans winnen met hun romantische tuin de duurzame tuinontwerpwedstrijd in het kader van Operatie Steenbreek (foto: Morvenna Goudkade)
Moeder Claire en dochter Suze Vromans winnen met hun romantische tuin de duurzame tuinontwerpwedstrijd in het kader van Operatie Steenbreek (foto: Morvenna Goudkade)

Claire en Suze winnen tuinwedstrijd

BOSKOOP - "We willen aandacht besteden aan groene en duurzame tuinen," vertelt José van der Bas, van bureau Samen Groen Doen. "Laten zien dat het niet moeilijk is. Dat je door gebruik van kleurige planten en wat eenvoudige maatregelen al snel een duurzaam effect krijgt. Goed voor het leefklimaat en gunstig voor mens, plant en dier."

De tuinontwerpwedstrijd was opgezet door Peter Westgeest van de gemeente Alphen, samen met Groei en Bloei, het IVN en Samen Groen Doen. "Het waren eenmalige tuintjes, van drie bij vier meter, die de mensen zelf konden samenstellen. Er waren ruim dertig deelnemers, verdeeld over Plantendag en Open Kwekerijdag. We hadden veel verschillende soorten planten klaar staan en materialen om de tuin mee aan te kleden. Die mochten de deelnemers naar eigen inzicht gebruiken. "

De gemeente Alphen doet mee aan Operatie Steenbreek en daarom is er veel aandacht voor klimaateffecten. "Grijze tegeltuinen zorgen voor oververhitting en wateroverlast, omdat het regenwater niet weg kan. Een groene tuin werkt temperatuur verlagend en zorgt dat het water beter wordt afgevoerd. Veel beter voor het klimaat en voor onszelf. Ook kunnen vlinders vogels en bijen op deze manier overleven. "

De winnaars waren uitgenodigd bij Plantentuin Esveld, waar wethouder Kees van Velzen de prijzen uitreikte. Claire (46) en Suze (12) zijn blij verrast met hun eerste plaats. Een romantische tuin, luidt de beoordeling, met een rustig kleurgebruik en een roos als blikvanger.

Claire vertelt dat ze met het gezin naar Plantendag zijn geweest. "We zijn daar uitgenodigd om een tuin te ontwerpen. Dat hebben Suze en ik toen samen gedaan. " Suze koos voor een witte stamroos om in het midden van de tuin te zetten. "Ik vond de roos Sneeuwwitje heel mooi. We hebben toen allerlei planten erom heen gezet, van hoog naar laag."

Als prijs is is het vogelhuisje favoriet. "We hebben veel vogels in de tuin. We gaan er een plekje oor zoeken waar de katten er niet bij kunnen!"

reageer als eerste
Meer berichten