Logo gouwekoerier.nl


Ana Gomes Dantas vond het geluk in Nederland en woont sinds vijf jaar in Boskoop. De veelzijdige Braziliaanse is creatief en ontwerpt graag hoeden, tassen en sieraden. (Foto’s: Morvenna Goudkade)
Ana Gomes Dantas vond het geluk in Nederland en woont sinds vijf jaar in Boskoop. De veelzijdige Braziliaanse is creatief en ontwerpt graag hoeden, tassen en sieraden. (Foto’s: Morvenna Goudkade) (Foto: Morvenna Goudkade)

'Als ik iets zie kan ik het maken'

BOSKOOP – Ana is hartverwarmend, maar zelf houd ze meer van kou. "Ik kom uit Brazilië, uit het noorden. Daar is het heel erg warm. Ik hou van mijn vaderland, maar ik hou niet van de hitte. Ik heb liever de kou. Nederland is perfect," zegt Ana. "Ik hou ook erg van sneeuw."

Ze groeide op in een groot dorp, vertelt de Braziliaanse. "We hadden daar ook een Christusbeeld op een berg, net als in Rio de Janeiro. Het beeld was wel wat kleiner dan in Rio en de berg ook."

Als klein meisje wilde Ana zangeres worden. "Mensen zeiden altijd, je hebt zo'n mooie stem. Dus dat was mijn droom, ik hou van zingen. Mijn tweede droom was naar het buitenland gaan."

Ana werd geen zangeres, maar ontdekte nog een talent in zichzelf: alles mooier maken. Ze bedacht decoraties voor in huis en hield zich ook bezig met het verfraaien van kleding en accessoires. "Ik borduurde bruidskleding en andere feestelijke kleding met kraaltjes en steentjes. Bruiloften zijn in Brazilië heel belangrijk, iedereen wil er dan heel mooi uitzien."

Alle creaties maakte ze vanuit het niets. "Ik heb er geen opleidingen voor gevolgd. Het gaat eigenlijk vanzelf. Als ik iets zie kan ik het maken."

Ana trouwde heel jong en heeft uit haar eerste huwelijk een zoon, die studeert in Brazilië. Ze ging reizen en woonde in Argentinië. Toen ze op bezoek was bij haar zus in Duitsland, ontmoette ze haar huidige partner Ruud. Voor hem kwam ze naar Nederland en bouwde haar leven op in Boskoop. Een leven waar ze van geniet.

Ana heeft een eigen praktijk als masseuse en schoonheidsspecialiste en is daarnaast vaak te vinden in Restaurant Skoop, het restaurant van Ruud. "Skoop is vrolijk, kleurig, het past heel goed bij ons. Thuis houden Ruud en ik ook van kleur. In Skoop ben ik ook regelmatig bezig met de decoraties."

Als gastvrouw is ze heel geliefd. "Mensen vragen vaak: waar is Ana? Ze vinden het leuk als ik er ben. Zelf vind ik het ook heel leuk om met de mensen te praten. Mijn Nederlands is niet perfect, maar de mensen begrijpen me wel." Naast haar werk als gastvrouw is Ana ook culinair actief in het restaurant. "Op dinsdag kook ik in Skoop, Braziliaans dus, dan is het Ana-dag, haha."

Haar passie voor kleding en accessoires heeft ze sinds kort weer opgepakt. "Ja, ik ben weer begonnen. Ik maak hoeden, tassen, armbanden, oorbellen, van alles. Mijn stijl is hippie-chic. Heel leuk om te doen."

Het gevoel voor creativiteit en mode zit in de familie, vertelt Ana. Haar moeder heeft in Brazilië een modezaakje aan huis en ook een van haar zussen was actief met een kledingzaak, Dantas Modas.

Inmiddels heeft ze het plan opgevat om volgend jaar mee te doen aan de Kunstmarkt in Boskoop. "Ik wil dan een leuke collectie klaar hebben. Begin volgend jaar gaan we een maand naar Brazilië, dan ga ik veel materialen inkopen.

Ana heeft het druk met al haar activiteiten en stelt hoge eisen aan zichzelf. "Ik wil het allemaal heel goed doen. Ik ben heel perfectionistisch. Dat zou ik soms wel minder willen zijn."

Reageer als eerste
Meer berichten