Logo gouwekoerier.nl


Jan van de Velde, Mirjam Kruit en Corrie van Veen (vlnr) hebben het gezellig op de soos. Binnenkort vieren ze het 35-jarig jubileum. (Foto: Morvenna Goudkade)
Jan van de Velde, Mirjam Kruit en Corrie van Veen (vlnr) hebben het gezellig op de soos. Binnenkort vieren ze het 35-jarig jubileum. (Foto: Morvenna Goudkade)

Soos bestaat al 35 jaar

Het begon ooit als soos voor gehandicapten en langdurig werkelozen. Tegenwoordig is het vooral een sociale ontmoetingsplek voor ouderen die gezelligheid zoeken. De soos,  op maandagmiddag in het  buurthuis van de Julianastraat in Boskoop, heeft veel trouwe leden. Komende maandag vieren ze het 35-jarig jubileum. 

Door Morvenna Goudkade

BOSKOOP -  Corrie van Veen (69) geeft sinds vijf jaar leiding aan de soos. In het buurthuis is ze al ruim dertig jaar actief. "Ik ben destijds begonnen als koffiedame," vertelt Corrie. "De soos ken ik al heel lang. Vijf jaar geleden heb ik de organisatie overgenomen, daarbij word ik geholpen door Mirjam Kruit, ook één van de leden." Corrie is zeer betrokken bij de soos, waar ze met veel enthousiasme over praat. "Veel leden komen hier al heel lang. We zijn als groep een hechte familie geworden.

De soos is vroeger ontstaan vanuit het maatschappelijk werk. Dat is nu anders, maar er is nog steeds een sociaal-maatschappelijke functie. Mensen hebben hier contacten en gezelligheid." Die gezelligheid, dat is het belangrijkste op de soos, zo wordt duidelijk bij een rondgang langs de tafeltjes. De leden zijn gepensioneerd en doorgaans flink op leeftijd, maar de soos willen ze niet missen. "We leven hier allemaal met elkaar mee. Als er iemand ziek is krijgt die een kaartje of een bloemetje. Als iemand jarig is wordt er getrakteerd en gezongen."

Werd er in de begintijd van de soos nog veel gehandwerkt en gesjoeld, tegenwoordig is klaverjassen het meest populair. Heime Verhoef speelt aan een tafel met allemaal dames. "Waarvoor ik hier kom? Voor de vrouwen, haha. Nee gekheid, ik hou van klaverjassen, maar ik vind het hier ook heel gezellig."

De meeste leden komen uit de buurt, uit Boskoop. Enkele deelnemers komen van buiten de plaats, zoals Jannie Steenwijk. "Ik kom op de fiets uit Hazerswoude, al zestien jaar. Als het even kan ben ik er altijd op maandag."

Het 35-jarig bestaan van de soos wordt aankomende maandag gevierd met een gezamenlijk uitstapje. "We gaan een boottocht maken vanaf Avifauna," licht Corrie toe. "Een leuk uitje om ons jubileum te vieren. Normaal hebben we geen subsidie, maar voor dit uitje worden we gesponsord door verschillende Boskoopse fondsen en door de Rabobank. Daar zijn we heel blij mee." Bijna alle leden zijn van plan om mee te gaan varen, zoals Arie den Boer, Ria Hardus, Mien van Vliet, Lida Vlasman en Eef Heij. Voorpret is er al ruimschoots, met veel grapjes over zwemvesten en overboord vallen. Corrie van Veen kijkt lachend toe:  "Mensen hebben hier echt een leuke middag, dat geeft zo'n goed gevoel."

Reageer als eerste
Meer berichten