Logo gouwekoerier.nl


Fleurige bloemen, daar worden bijen én imkers vrolijk van. V.l.n.r. Annet Kunneke, Colla van As, Maap Groenendijk en Rolf Kunneke (Foto: Morvenna Goudkade)
Fleurige bloemen, daar worden bijen én imkers vrolijk van. V.l.n.r. Annet Kunneke, Colla van As, Maap Groenendijk en Rolf Kunneke (Foto: Morvenna Goudkade)

Plan voor bijenpark in Groene Hart

De Imkersvereniging Groene Hart (IGH) bestaat 75 jaar. De vereniging groeit en bloeit en heeft grote ambities. Een eigen bijenpark voor de regio, met cursussen, educatie en een grote bijenstal. Zaterdag wordt hier over gepraat tijdens een jubileumbijeenkomst op de Proeftuin van Holland, compleet met bijenmarkt.

Door Morvenna Goudkade

BOSKOOP – "Bijen zijn enorm belangrijk", stelt Maap Groenendijk, voorzitter van de imkersvereniging. "Zeker ook in onze regio en voor de boomkwekerijsector. Bijen zorgen voor de bestuiving. Ze zijn onvervangbaar."
De IGH is één van de grootste imkersverenigingen van Nederland en lanceert in dit jubileumjaar een ambitieus plan. "We willen een bijenpark. Als imkersvereniging hebben we nu geen eigen plek, waar we bijenactiviteiten kunnen organiseren. We denken aan een bijenpark met bijenhome voor imkercursussen, voor educatie van schoolkinderen, voorlichting en bijeenkomsten van imkers. En natuurlijk met mooie insectentuin en bijenstal."
Bij de IGH zijn zo'n honderddertig hobbyimkers aangesloten. Onder hen Colla van As en Annet en Rolf Kunneke. "Ik doe het om de natuur te helpen", zegt Colla. "Ik ben de imkercursus gaan doen, nadat ik las dat het slecht ging met de bijen. Ik heb nu mijn eigen bijenvolken." Colla legt uit: "Je hebt honingbijen en wilde bijen, allebei zorgen ze voor bestuiving, maar wilde bijen maken geen honing. De intensivering van de veeteelt heeft gezorgd voor veel te groene weilanden, zonder bloemen. Voor bijen zijn dat dorre woestijnen."
Door allerlei maatregelen zoals het zaaien van bijenmengsels en cirkelvormig maaien worden de wilde bijen nu geholpen. "Maar dan nog kan de wilde bij het niet alleen af", waarschuwt Maap Groenendijk. "In kwekerijgebieden is het belangrijk dat je gericht bijenvolken inzet, zodat die kwekerijen intensief door bijen bezocht worden. Je hebt er dan al snel zo'n vijftigduizend werknemertjes bij die je helpen bij de bestuiving."
Het nieuwe bijenpark zou tevens informatiecentrum moeten worden voor bijengezondheid. Annet Kunneke heeft zich hierin gespecialiseerd. "Ik ben bijengezondheid coördinator voor Zuid-Holland", zegt Annet, die microbiologie studeerde. Haar man Rolf is ook imker, maar dan zonder bijen. "Ik bleek zwaar allergisch te zijn voor bijen. Wel geef ik graag voorlichting over bijen, om te vertellen hoe belangrijk ze zijn."
Zaterdag is een feestelijke jubileumbijeenkomst waarbij alle gemeenten in het Groene Hart zijn uitgenodigd. 's Middags is er een grote bijenmarkt voor het publiek, met bijenproducten, bijenbloemen, kinderactiviteiten en imkersbenodigdheden.

Reageer als eerste
Meer berichten