Logo gouwekoerier.nl


Bram (links) en Daan Stolker in hun speciale Kraamkamer. Tijdens Open Kwekerijdag laten ze zien hoe je van een stekje een plant opkweekt. (Foto: Morvenna Goudkade)
Bram (links) en Daan Stolker in hun speciale Kraamkamer. Tijdens Open Kwekerijdag laten ze zien hoe je van een stekje een plant opkweekt. (Foto: Morvenna Goudkade)

Broers Stolker openen tijdens Open Kwekerijdag hun Kraamkamer

Zaterdag is het Open Kwekerijdag. Bij de deelnemende bedrijven aan het Rijneveld wordt alles klaargemaakt om de duizenden bezoekers te ontvangen. Ook de broers Bram en Daan Stolker staan in de startblokken. De ooievaars zijn afgestoft en het stekmateriaal ligt klaar. De broers runnen namelijk de speciale Kraamkamer.

Door Morvenna Goudkade

BOSKOOP - De broertjes Stolker trekken hun hele leven al samen op. Ook hun bedrijven liggen naast elkaar. Bram (37) heeft een eigen vermeerderingsbedrijf: Bram Stolker Boomkwekerij. Daan (35) is algemeen directeur bij M.C. Stolker en volgde enkele jaren geleden vader Pim op. Ook moeder Ria werkt in het bedrijf, zij doet de administratie. M.C. Stolker is een exportbedrijf, met afzet in diverse Europese landen. De broers begonnen al jong met het boomkwekersvak. "We maakten stekjes en verkochten die aan onze vader", vertelt Daan. "We waren toen vier en zes." Twijfel of ze in de boomkwekerij zouden gaan werken, hebben ze nooit gehad, zegt Bram. "Ik heb altijd geleerd: je moet doen wat je leuk vindt." De broertjes bleven tijdens hun schooltijd lekker doorkweken. "We hadden een vrij hoekje op de kwekerij , daar hadden we pottenbedjes en kweekten we onze eigen planten." Ze gingen allebei naar de middelbare tuinbouwschool en ook daarna bleven de broers heel close. "Binnen het familiebedrijf was er veel vraag naar stekgoed. Ik dacht toen, waarom ga ik dat niet doen," zegt Bram. "Ik ben toen mijn vermeerderingsbedrijf begonnen. Daan is een vaste klant van mij. U roept, wij draaien, haha."
Bram en Daan zijn blij met de steun en hulp van hun vrouwen. "Ik doe het samen met Ylze", zegt Daan. "Je kan het niet alleen." Bram heeft hetzelfde met Mariëtta. "Onze vrouwen komen ook uit de boomkwekerswereld. Ze begrijpen ons en zeggen niet: moet je nu alweer naar de kwekerij."
Tijdens Open Kwekerijdag bundelen de broers hun krachten in de speciale Kraamkamer. "Wij laten daar zien hoe je een stekje opkweekt tot een volwassen plant, klaar voor de export."
De bezoekers kunnen zelf ook plantjes maken, vertelt Bram. "Ik zorg voor veel stekmateriaal. En ik laat de technieken zien, achter de stektafel. Ieder plantje komt uit het handje."
Ook kinderen kunnen zaterdag leren plantjes maken, zij kunnen hiermee hun Boomkweekdiploma halen. "De kinderen doen een aantal opdrachten, zoals stekkie maken, labelspel en plant potten. Als ze alles gedaan hebben krijgen ze een officieel diploma en mogen ze hun eigen plantje meenemen. Leerlingen van het Wellantcollege begeleiden de kinderen hierbij." Voor alle informatie: www.openkwekerijdag.nl

Reageer als eerste
Meer berichten