Logo gouwekoerier.nl


Tim Müller (links) en Johan Stolwijk in de boot op Plantentuin Esveld. Op Open Kwekerijdag vaart een boot naar diverse kwekerijen. (Foto: Morvenna Goudkade)
Tim Müller (links) en Johan Stolwijk in de boot op Plantentuin Esveld. Op Open Kwekerijdag vaart een boot naar diverse kwekerijen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Jonge ondernemers tonen bedrijf tijdens Open Kwekerijdag

Op zaterdag 17 juni is het Open Kwekerijdag. Deze keer openen vijf bedrijven aan het Rijneveld hun deuren. Jonge ondernemers Tim Müller (30) van Yume op Plantentuin Esveld en Johan Stolwijk (26) van Joh. Stolwijk & Zn. staan klaar om het publiek te ontvangen. Allebei vanuit hun eigen bedrijf, waar ze trots op zijn.

Door Morvenna Goudkade

BOSKOOP - "Wij zijn een echt familiebedrijf", vertelt Johan Stolwijk. "Het is opgericht door mijn overgrootvader, ook Johan geheten. Ik ben de vierde generatie." Johan studeerde aan Hogeschool Larenstein in Wageningen en kwam na zijn studie in het bedrijf werken. "Eerst deed ik productie en planten, nu werk ik op kantoor en in de verkoop. Naast kwekerij zijn we ook handelsonderneming. Ik ben regelmatig op reis, naar Duitsland en Zwitserland."

Omdat het bedrijf levert aan de zakelijke markt, komen er niet vaak particulieren op de kwekerij. "Maar we komen wel graag met hen in contact. Het is uiteindelijk de consument die de planten koopt. We horen graag wat mensen willen, wat ze mooi vinden. We laten daarom graag ons bedrijf zien."

Op Open Kwekerijdag ontvangt Johan samen met broer Michel de bezoekers. Ook vader John Stolwijk is aanwezig. "We geven rondleidingen en laten zien hoe het opkweken van planten verloopt. Wat er allemaal bij komt kijken, voordat de plant bij de mensen in de tuin staat. Iedereen is welkom op ons bedrijf, de deuren staan open."

Bijzondere sfeer

Bij Plantentuin Esveld is dat ook het geval. "Wij zijn het hele jaar door geopend, omdat bij ons alleen maar particuliere klanten komen", vertelt Tim Müller. Consumenten komen van heinde en ver om planten te kopen en te genieten van de bijzondere sfeer. Vier jaar geleden begonnen Tim en echtgenote Mirte met kleinschalige horeca op de locatie, als experiment. Het was een groot succes. Het stel opende daarna Koffie- en Theehuis Yume. "De horeca ondersteunt de kwekerij, maar ook de beleving van de bezoekers", zegt Tim. "Wij bieden een totaalbeleving. Mensen kunnen planten kopen, uitleg krijgen, koffie drinken, lunchen, varen, alles."

Hop on hop off

Tijdens Open Kwekerijdag kunnen bezoekers zich per golfkartreintje of per boot van de ene kwekerij naar de andere laten vervoeren, volgens hop on hop off systeem. Vanaf Plantentuin Esveld wordt een korte route gevaren naar kwekerij M.C. Stolker, waarbij ook nog een andere kwekerij van Joh. Stolwijk & Zn. wordt gepasseerd. "Erg leuk dat de bedrijven zo met elkaar verbonden worden", vinden de jonge ondernemers. Open Kwekerijdag is gratis toegankelijk. Op alle locaties is van alles te doen voor jong en oud. Meer informatie op www.openkwekerijdag.nl

Reageer als eerste
Meer berichten