'Perron 3 voelt als thuiskomen'


'Perron 3 voelt als thuiskomen'

BOSKOOP – "Mijn ouders zijn destijds gevlucht, met mij en mijn oudere broertje," vertelt Eqbal. "Ik heb weinig herinneringen aan de tijd in Afghanistan, ik was nog heel jong. Wel weet ik nog hoe we hier in Nederland aankwamen. We zijn heel goed ontvangen. Eerst kwamen we in een opvangcentrum, daar zijn we heel goed verzorgd." Na een korte periode in Den Haag, verhuist het gezin naar Boskoop. "Daar zijn we ook weer heel goed opgevangen en hebben we sindsdien gewoond. Mijn jongere zusje en broer zijn hier geboren."

Eqbal gaat meteen naar school. "Ik kwam op de Immanuelschool, dat was wel wennen. In Afghanistan was het chaos, daar heb ik geen school gezien. Het was belangrijk dat we zo snel mogelijk de taal leerden. Ik weet nog dat we veel hulp kregen van iedereen. We waren zo'n beetje de eerste vluchtelingen in Boskoop."

Hij is er nog steeds dankbaar voor. "Ik ben Nederlander en daar ben ik trots op. Wat heeft Nederland allemaal wel niet voor mij gedaan? Ik voel mij volledig Nederlander én Boskoper."

Pizzazaakje

Op zijn zeventiende start hij als ondernemer, met een klein pizzazaakje in Gouda. "Ik zat op het MBO, maar ik spijbelde veel. Mijn vader werd gebeld door school en werd heel boos. Hij zei me: of je gaat naar school of je gaat werken. Toen heb ik hem verteld van dat zaakje, dat ik dat kon overnemen. Hij heeft me toen geholpen en zo ben ik begonnen. "

Het was het begin van een succesvolle horecaloopbaan, als franchisenemer van bekende pizzaketens. "Ik heb veel waardering voor mijn vader," zegt Eqbal. "Dat hij me toen serieus heeft genomen en me heeft gesteund." Zijn nieuwste zaak, Perron 3, is voor hem het meest speciaal. "Omdat het in Boskoop is, mijn eigen woonplaats en omdat er ook veel familie in de zaak werkt. Perron 3 voelt voor mij echt als thuiskomen."

Vreemdeling in Afghanistan

Eqbal is praktiserend moslim, zijn eigen keuze. Hoe gaat hij om met zijn geloof?
"Ik ben opgevoed met het besef dat iedereen zijn eigen keuzes kan maken wat betreft geloof. Het gaat niet om iets moeten, het gaat om iets zelf willen. Ik ben nooit ergens toe gedwongen. Mijn ouders, mijn broers en zusje, we maken allemaal onze eigen keuze daarin. Net zoals andere mensen hun eigen keuze maken. Je moet mensen niet dwingen, dwang werkt averechts. " Hij vervolgt: "Als straks de Ramadan begint, doe ik mee omdat ik dat zelf wil. Nee, het maakt me niet uit als ik de hele dag met eten en drinken bezig ben. Na een paar dagen ben je daar aan gewend."

Hij vertelt dat de familie vijf jaar geleden terug geweest is in Afghanistan. "We zijn in Kabul geweest, de hoofdstad, waar we vroeger hebben gewoond. We wilden kijken hoe het er nu is. Bizar, we werden aangestaard op straat, we waren daar vreemdelingen. Ik ben heel blij dat ik hier leef."

Lieve reacties

De hoge notering in de AD Friettest was een grote verrassing. Toen de uitslag werd gepubliceerd in het AD barstte het spektakel los, vertelt hij. "Heel veel lieve reacties, heel veel felicitaties.

Mensen kwamen naar me toe, helemaal aangedaan.

Geweldig vind ik dat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden