Boskoper Rachid el Ousrouti wil mensen bij elkaar brengen

Rosarium Gesprekken deel 138

Zijn ouders kwamen eind jaren zestig vanuit Marokko naar Nederland. Zelf is hij geboren en getogen Boskoper. Rachid el Ousrouti (43) was al op jonge leeftijd maatschappelijk actief. Hij studeerde aan de HEAO en werkte jaren als fiscalist bij Price Waterhouse Coopers (PwC). Rachid heeft altijd aandacht gehad voor degenen die een minder goede start hadden dan hijzelf. Hij zegde zijn baan bij PwC op en is tegenwoordig directeur van een ideële stichting. Als voorzitter van Rotaryclub Boskoop koos hij voor het jaarthema 'De Kracht van Verbinding', tevens thema voor Kom over de Brug.

Door Morvenna Goudkade

BOSKOOP – "Ik wil iets betekenen voor de samenleving", zegt Rachid. "Mijn skills en vaardigheden inzetten. Dat maatschappelijke bewustzijn heb ik altijd gehad. Op mijn achttiende heb ik mijn eerste stichting opgericht. Die heette Al Amal, dat betekent 'de hoop'. Ik wilde jongeren helpen die naar Nederland kwamen voor gezinshereniging, maar de taal niet spraken en niets te doen hadden. Dat deed ik met sportactiviteiten."
Sport is een rode draad in zijn leven, vooral voetbal. Rachid zet het in om mensen bij elkaar brengen. Maar hij houdt ook zelf van het spelletje. "Ik ben in Boskoop opgegroeid en ben vanaf mijn elfde lid van Floreant. Ik voetbal er nog steeds. Ik geloof in sport. Bij Al Amal en bij Gouwe Interactie, wat ik later heb opgericht. Sport is een breekijzer en een bindmiddel, sport verbroedert."
Rachid zat op de Immanuelschool in Boskoop. Lachend: "In de klas bij meester Han de Jager, nu bij velen bekend als wethouder, met onderwijs in portefeuille. Tegenwoordig zijn we samen lid van de Rotary en zijn we vrienden." Rachid ging studeren, eerst de HEAO en later de opleiding Register Belastingadviseur. Hij werkte veertien jaar bij PwC in Rotterdam als fiscalist. Amina kwam op zijn pad, zijn echtgenote, ze hebben drie kinderen samen.
"Tijdens mijn werk als fiscalist werd me gevraagd om een nieuwe stichting fiscaal te analyseren. Dit op verzoek van het vermogensfonds dat de stichting had opgericht. De stichting ondersteunt sociaal-maatschappelijke projecten." Zijn sociale hart ging steeds sneller ging kloppen. "Ik adviseerde bij PwC al veel in zorg en onderwijs. Toen me werd gevraagd of ik meer werk voor de stichting wilde doen, heb ik ja gezegd."
Rachid werd zakelijk leider van een aantal projecten, waaronder Rotterdam Vakmanstad. Tien maanden geleden werd hij tot directeur benoemd. Hij geeft leiding aan een organisatie van ruim zestig mensen. Een van de projecten is een onderwijsprogramma bovenop het reguliere onderwijs. Leertijduitbreiding voor kinderen met een achterstandspositie, met vakken als judo, filosofie, techniek, tuinieren en kook- en smaaklessen.
"Toen ben ik ook in aanraking gekomen met voetballer Soufiane Touzani. Hij geeft gratis voetballes in Rotterdam-Zuid om jongeren te laten zien wat je kunt bereiken, met focus en doorzettingsvermogen. Ik heb hem uitgenodigd om naar Boskoop te komen met Kom over de Brug."
Eerder al was Rachid betrokken bij sporters met een missie, zoals de Maroquistars. "Daarmee wilden we jongeren rolmodellen geven. Voetballers als Afellay, Boulahrouz en anderen deden mee. Willem van Hanegem was onze trainer."
Rachid spreekt met veel passie over zijn jaar als voorzitter van de Rotaryclub Boskoop. "De Rotary, daar ben ik voor gevraagd, dat vond ik wel een eer. We hebben allemaal een andere achtergrond, maar zijn echt vrienden van elkaar geworden." Hij vervolgt: "Als voorzitter mag je een jaarthema kiezen. Ik heb gekozen voor 'De Kracht van Verbinding'. Ik geloof daar heel erg in. Ik wil mensen en verenigingen bij elkaar brengen met Kom over de Brug. Dat we meteen geld inzamelen voor het goede doel, de metamorfose van de sportkantine van Floreant, maakt het voor mij extra bijzonder."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden