• Alles
  • (1)
    Overig

Lezing Voor altijd bij ons; herdenken

donderdag 25 maart 19:30 uur

J. Verheesen - Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Over de lezingenreeks: Het Raadhuis van Boskoop is een plek vol verhalen - historische en persoonlijke. Veel van die verhalen komen terug in onze audiotour. In deze lezingenreeks verbreden we deze verhalen en halen we het nationale erfgoed erbij. Is Boskoop exemplarisch voor de Nederlandse geschiedenis of juist niet?

Deze lezing geeft het in de audiotour opgenomen historische verhaal over Dodenherdenking op het Raadhuisplein een bredere context.

Lezing 'Voor altijd bij ons: dood, begraven en gedenken'

Door dr. Sophie Oosterwijk

De doden zijn pas echt dood wanneer ze uit de herinnering zijn verdwenen. De Dodenherdenking op 4 mei is nog altijd belangrijk, ook voor latere generaties die de oorlog niet hebben meegemaakt. Toch staan we nu vaak voor een moderne keuze voor onze eigen dierbaren: begraven of cremeren? En in het geval van begraven volgt na jaren opnieuw een beslissing: opnieuw betalen of toch maar laten ruimen?

In de oudheid werden de voorouders trouw vereerd en geloofde men aan monumenten voor de eeuwigheid, waarbij het lichaam ook zo goed mogelijk bewaard en beschermd diende te worden. Vaak zorgde men zelf al voor een eigen monument: beroemde voorbeelden zijn de pyramides in Egypte en het Mausoleum van Halicarnassus, dat waarschijnlijk al was begonnen door koning Mausolus tijdens zijn leven. Hoe imposanter het monument, des te groter de status van de overledene. Helaas werden grootse monumenten vaak het doelwit van grafschenners.

In de middeleeuwen hadden monumenten nog een andere functie: ze waren ook bedoeld als focus voor gebeden voor het zielenheil van de gestorvene. Daarom bevatten veel inscripties ook een oproep tot een gebed: 'Bidt voor de ziel'. In de Reformatie verdween dit, althans in de protestantse gebieden, maar de behoefte aan gedenken bleef.

Tegenwoordig kennen we nog andere vormen van voortleven in de herinnering. Mensen hechten waarde aan de instandhouding van Facebook-pagina's of mobiele nummers van dierbare overledenen. Toch is juist nu het gedenken weer in opspraak gekomen met het verzet tegen standbeelden van historisch discutabele personen: weinigen zullen moeite hebben gehad met het omvertrekken van standbeelden van Saddam Hoessein, maar mag het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn blijven staan of moet het toch verdwijnen? Herinnering is belangrijk, maar daarbij mogen we ook de historische context niet vergeten.

Wie?

De Boskoopse Sophie Oosterwijk is een expert op het gebied van grafmonumenten en dodengedachtenis. Ze promoveerde in Leicester in kunstgeschiedenis en in Leiden in de Engelse literatuur. Ook werkte ze als onderzoeker aan het Medieval Memoria Online (MeMO)-project aan de Universiteit Utrecht. Tegenwoordig is ze Vice President van de internationale Church Monuments Society en freelance onderzoeker, spreker, auteur en vertaler.


deel deze activiteit

Locatie

Bibliotheek Boskoop
Boskoop
Raadhuisplein 3
2771ek


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden